YK vaatii pääsyä Jarmukin pakolaisleiriin Syyriassa

Äärijärjestö Isis hyökkäsi Jarmukiin viime viikolla. Pakolaistan tilanne alkaa olla kriittinen.

Ulkomaat
Jarmukin asukkaita kadulla.
Jarmukin asukkaat ovat kärsineet pahoin Syyrian hallituksen joukkojen piirityksestä ja taisteluista. Nyt myös Isisin taistelijat ovat leirissä.EPA / United Nation Relief and Works Agency

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii humanitaarisen avun päästämistä Damaskoksen lähellä sijaitsevaan Jarmukin pakolaisleiriin. Turvallisuusneuvosto esitti vaatimuksensa maanantain kokouksessaan.

Äärijärjestö Isis pitää hallussaan osaa Jarmukin leiristä, jossa asuu noin 18 000 palestiinalaista ja syyrialaista.

Syyrian hallituksen joukot ovat piirittäneet leiriä yli vuoden ja tilanne pahentui, kun äärijärjestö Isis hyökkäsi sinne viime viikon keskiviikkona. Leiristä on viikonlopun aikana evakuoitu satoja perheitä.

Myös Palestiinan vapautusjärjestö PLO aikoo neuvotella pääsystä Jarmukin leirille. YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n mukaan pakolaisilta on loppumassa ruoka. Avustusjärjestön johtajan mukaan pakolaisten energiansaanti on noin 400 kilokaloria vuorokaudessa. Virallinen saantisuositus on noin 2000 kilokaloria vuorokaudessa.

Sisällissodan runtelema pakolaisleiri

Jarmukin pakolaisleiri perustettiin alun perin Israelin vuoden 1948 itsenäisyyssodan palestiinalaispakolaisia varten. Ennen Syyrian sisällissodan syttymistä leirissä asui noin 150 000 pakolaista. Leirin liepeillä on kuitenkin käyty rajuja taisteluja ja sieltä on paennut tuhansia ihmisiä.

Viidettä vuotta jatkuvan Syyrian sisällissodan aikana on kuollut yhteensä yli 200 000 ihmistä.

Lähteet: AFP