Joukkohautoja, ilkivaltaa ja vihanpitoa – Isisiltä vallatun Tikritin todellisuus alkaa paljastua

Irak ilmoitti noin viikko sitten vallanneensa Tikritin kaupungin terroristijärjestö Isisin taistelijoilta. Maanantaina Irak ilmoitti, että se tutkii reilut kymmenkunta joukkohautaa, joihin Isisin epäillään haudanneen tappamiaan irakilaissotilaita.

Ulkomaat
Irakilaissotilaita Tikritin kadulla.
Irakilaissotilaita Tikritin kadulla 3. huhtikuuta. Baraa Kanaan / EPA

Irak on ryhtynyt tutkimaan epäiltyjä joukkohautoja Tikritin kaupungissa. Toistaiseksi viranomaiset ovat kertoneet tutkineensa vasta yhden joukkohaudan. Kaikkiaan epäiltyjä joukkohautoja on 12. Isisin epäillään haudanneen niihin noin 1 700 viime kesänä teloittamaansa shiia-sotilasta.

– Tähän mennessä olemme löytäneet ainakin 20 ruumista. Kaikki viittaa siihen, että he ovat Speicherin uhreja, sanoo Tikritiin lähetetty terveysviranomainen Khalid al-Atbi.

Al-Atbi tarkoittaa Camp Speicheria, aivan Tikritin ulkopuolella sijaitsevaa Yhdysvaltojen entistä sotilastukikohtaa. Tukikohdasta on kehittynyt esimerkki siitä äärimmäisestä julmuudesta, jolla Isis-taistelijat ovat suhtautuneet Irakin shiia-enemmistöön.

Osa joukkohaudoista on ex-presidentti Saddam Husseinin paikallisessa presidentinlinnassa. Isis otti rakennuksen päämajakseen, kun järjestö valtasi Tikritin viime kesänä.

Silminnäkijöiden mukaan joukkomurhat tapahtuivat lähes heti sen jälkeen, kun Isis valtasi Tikritin Irakin armeijan joukoilta viime vuoden kesäkuussa. Silminnäkijöiden mukaan Isis-taistelijat kuulustelivat sotilaista tunnistakseen juuri shiiat.

Ison-Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan uhrit aioitaan tunnistaa DNA-tutkimuksilla. Tikritissä monet perheet ovat epätietoisia kuukausia sitten kadonneiden sukulaistensa kohtalosta.

– Ainoa hyvä uutinen on Irakin armeijan voitto Tikritissä, sanoo Ali Hamad.

Pelastajat syyllistyvät väärinkäytöksiin

Voitto Isisistä Tikritissä voi jäädä lyhyeksi iloksi. Shiiojen joukkomurha Tikritissä on jälleen kiristänyt sunnien ja shiiojen välejä. Irakin armeijan alaisuudessa taistelevat itsenäiset shiia-ryhmät ovat vannoneet kostavansa Tikritin joukkomurhan.

Tuhannet erinäisiin ryhmiin kuuluvat shiia-taistelijat ovat taistelleen Irakin armeijan komennossa. Shiia-ryhmät ovat auttaneet estämään Isisin etenemisen Irakissa, mutta myös shiia-taistelijoita on syytetty sotarikoksista, joita he ovat tehneet sunneja vastaan.

Myös Tikritissä Irakin armeijan väärinkäytökset ovat himmentäneet voittoa. Irakin pääministeri Haider al-Abadi korosti maanantaina, että Tikritin takaisinvaltauksessa poltettiin vain hieman yli 150 rakennusta.

– Vain 67 asuntoa ja noin 85 liikehuoneistoa poltettiin. Tämä on erittäin pieni luku 100 000 asukkaan kaupungissa, al-Abadi kertoi lehdistötilaisuudessa Irakin kurdialueiden pääkaupungissa Erbilissä.

Al-Abadi ei täsmentänyt, kuka poltti rakennukset. Irakin armeijan alaisuudessa taistelevat shiia-ryhmät ovat aiemmin myöntäneet sytyttäneensä taloja tuleen valtaamillaan alueilla. Myös Tikritissä paloista syytetään shiia-taistelijoita.

Al-Abadi vieraili Tikritissä viime viikolla. Pääministerin vierailun aikana shiia-taistelijat ryöstelivät paikallisia liikkeitä ja maalasivat niiden seiniin graffitteja – avoimesti toimittajien silmien edessä.

Irakin armeijan uskotaan seuraavaksi hyökkäävän Mosulin kaupunkiin reilut 200 kilometriä Tikritistä pohjoiseen. Mosul on Isisin Irakin tukikohta. Kaupungin valtaamisen uskotaan olevan huomattavasti vaikeampaa kuin Tikritin.

Lähteet: AFP, AP, Reuters