1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkija: Syyrian presidentti pelaa odotuspeliä

Syyrian presidentti Bashar al-Assadin asema on vakaampi kuin pitkään aikaan, konfliktinratkaisujärjestö CMI:n tutkija Mikko Patokallio sanoo. Hallinto on kuitenkin melko ahtaalla ja se on vaikea laajentaa elintilaansa.

Ylen aamu
Mikko Patokallio.
Sota Syyrian hallituksen ja kapinallisten välillä jatkuu, mutta niiden lisäksi terroristijärjestö Isis uhkaa maan vakautta. Isis uhkaa hallituksen joukkoja jo Damaskoksen porteilla. Tilannetta kommentoi konfliktinratkaisujärjetö CMI:n tutkija Mikko Patokallio.

Syyrian sisällisodaksi kääntynyt konflikti on käynnissä viidettä vuotta. Ja vaikka konfltiktinratkaisujärjestö CMI:n tutkija Mikko Patokallion arvion mukaan jo kolmannes maan rakennuksista on maan tasalla, jatkuu infrastruktuurin ja kaiken inhimillisen silmitön alasajo.

– Tällä hetkellä presidentin asema on varmaan vakaampi kuin pitkään aikaan. Assadin hallinto kävi hyvin lähellä tuhoa muutama vuosi sitten ja nyt hallinto on pystynyt stabiloimaan tilanteen jossain määrin, Ylen Aamu-tv:ssä vierallut Patokallio sanoo.

Hän tarkentaa ja sanoo, että Syyrian presidentti Bashar al-Assad hallitsee pääkaupunki Damaskoksen ydinkeskustaa ja sen tukialueita rannikolla sekä tietä näiden välillä.

– Tämän ulkopuolella hallinnon on kuitenkin hyvin vaikea laajentaa ja palauttaa kontrollia loppu Syyriasta. Tämä on hallinnon näkökulmasta odotuspeliä: Hallinto odottaa siihen asti, että muut luopuvat pelistä.

Hajanaisen, eri ryhmittymien ja hallinnon lisäksi taisteluihin on tullut mukaan terroristijärjestö Isis. Se hallitsee Patokallion mukaan lähinnä itäistä Syyriaa, Irakin ja Syyrian välistä erämaa-aluetta, missä on vähän asukkaita mutta öljyä. Isis on kuitenkin hivuttautunut Damaskoksen etelälaidalle.

Assad olisi jo kaatunut ilman ulkoista tukea

Konfliktinratkaisujärjestö CMI, englanninkieliseltä nimeltään Crisis Management Initiative, on presidentti Martti Ahtisaaren vuonna 2000 perustama kansalaisjärjestö. Isossa-Britanniassa korkeakoulututkintonsa suorittanut tutkija Mikko Patokallio sanoo, että presidentti Bashar al-Assad saa kiittää liittolaisiaan siitä, että on yhä vallassa.

– Hallinto on saanut äärimmäisen paljon tukea Iranilta, Venäjältä ja Iranin liittolaiselta Hizbollahilta Libanonista ja muualta.

Syyriasta pakolaiseksi on lähtenyt jo 3,8 miljoonaa ihmistä, Suomen punainen risti kertoo. Syyriaan jääneiden elinajanodote on laskenut konfliktin aikana vuosikymmeniä. Satelliittikuvista näkyy lähinnä mustaa: 80 prosenttia maan sähkövalaistuksesta on poikki.

– Syyriassa ei missään ole normaalia elämää. Siviilejä on kuollut, talous ei toimi. Ehkä masentavin asia on se, että ratkaisua ei näytä vieläkään olevan Syyriassa. Ei ole syytä olettaa, että tilanne paranisi vähään aikaan merkittävästi.

Moskovassa alkoi eilen kokous, jossa mietitään Syyrian humanitääristä tilannetta.

– Sieltä puuttuvat ne ryhmät, jotka voisivat olla vaikutusvaltaisia oikean ratkaisun saamisessa, Patokallio toteaa kokouksen mahdollisesta annista.

Ongelman ydin on Patokallion mukaan se, että käynnissä ei ole varsinaista poliittista prosessia rauhan löytämiseksi.

Lue seuraavaksi