1. yle.fi
  2. Uutiset

"Ennen rukoilin vessanpöntön päällä, nykyään olen umpitylsä" - rutiinit ovat urheilijoille tapa rauhoittua

Urheilijoihin liitetään usein tarkat rutiinit, jotka menevät joskus jopa taikauskoisuuden puolelle. Urheilupsykologien mukaan rutiinit tuovat kontrollin tunteen ennen suoritusta. Urheilijan pitää kuitenkin hallita rutiinia eikä päinvastoin.

Kotimaan uutiset
Pelaaja lyö palloa.
EPA

Yksi urheilijoihin usein liitetty mielikuva on taikauskoisuus. Onnistuminen vaatii sen, että varusteet pitää pukea päälle tietyssä järjestyksessä, musiikin pitää olla tietynlaista ja niin edelleen. Suurista urheilutähdistä esimerkiksi koripalloilija Michael Jordan (siirryt toiseen palveluun) piti aikanaan pelishortsiensa alla vanhoja yliopistojoukkueensa shortseja hyvää onnea tuomaan.

Tämän päivän tähdistä taikauskoisuus on liitetty erityisesti tennispelaaja Rafael Nadaliin (siirryt toiseen palveluun). Nadal ei esimerkiksi koskaan astu kentällä viivojen päälle, pukee ja riisuu pelipaitansa useasti ennen ottelua ja asettelee juomapullonsa hyvin tarkasti riviin.

"Vanhemmiten tajusin, että kaikki on itsestä kiinni"

Veikkausliigajoukkue KTP:n keskikenttäpelaaja Tamas Gruborovics kertoo vanhemmiten luopuneensa taikauskoisuudesta. Hän uskoo, että monet pelaajat edelleen satsaavat pieniin yksityiskohtiin, mutta niistä ei kerrota.

– Nuorempana yritin vaikka mitä keinoja ja ajattelin onnistumisen johtuvan aina jostain pikkujutusta. Kengät olivat tärkeät ja saatoin istua ennen finaalia vessanpöntön päällä kädet ristissä rukoilemassa. Vanhemmiten tajusin, että kaikki on itsestä kiinni. Nykyään taidan olla umpitylsä tyyppi, sanoo Gruborovics.

Mestiksen puolustavaa mestaria KooKoota edustava laitahyökkääjä Joona Karevaara kertoo puolestaan kiinnittävänsä huomiota kellonaikoihin varsinkin pelipäivinä. Esimerkiksi ruokailut ja alkulämmittelyt hän haluaa hoitaa aina tiettyllä tavalla. Muuten hänellä ei ole kovin tarkkoja rutiineja.

– Osa pelaajista tykkää pukea varusteet tietyssä järjestyksessä ja koskettaa kaukalon tai pleksin reunaa. Jotkut puolestaan pitävät mukana jotakin onnenkalua. Osalla on paljonkin rutiineja ja tuntuu, että niiden häiriintymisestä tulee haittaa. Siksi olen itse pitänyt rituaalit minimissä.

Pelaajan pitää hallita rutiini eikä päinvastoin

Suomen olympiakomitean urheilupsykologi Hannaleena Ronkainen pitää rutiineja tärkeänä osana suoritukseen valmistautumista. Keskeistä on tunnistaa juuri itselle tärkeät ja tarpeelliset rutiinit.

– Pääosin ne ovat hyvinkin arkisia asioita, joilla haetaan rauhoittumisen tilaa. Edellisinä päivinä harjoitteet ovat samanlaisia ja saatetaan kuunnella soittolistaa, joka on suunniteltu nimenomaan ennen suoritusta soitettavaksi, toteaa Ronkainen.

Jotkut urheiljat saattavat kuljettaa mukanaan itselle tärkeitä esineitä. Outoihin rituaaleihin Hannaleena Ronkainen ei ole kuitenkaan törmännyt uransa aikana.

Psyykkisen valmennuksen asiantuntija Markus Arvaja on työskennellyt erityisesti joukkuelajien urheilijoiden parissa. Viimeiset kymmenen vuotta hän on työskennellyt Haaga-Helia ammattikorkeakoulun lehtorina Vierumäen urheiluopistossa.

Arvaja näkee rutiinit keinona saavuttaa turvallisuuden ja kontrollin tunne ennen suoritusta.

– Rutiineista saattaa tulla myös haitta. Jos joku juttu jää tekemättä, sen ei pidä häiritä suoritusta. Kyllä pelaajan pitää hallita rutiinia eikä päinvastoin.

Erikoisia rituaaleja Arvaja ei muista kohdanneensa. Muiden lajien edustajista hän mainitsee uimarit, joista osalla on ollut tapana ajella ihokarvat ennen kisoja paremman nopeuden toivossa.

Radio Suomen Ajantasan Torstaiseura käsittelee rutiineja torstaina klo 14.30 alkaen. Ylen toimitukset eri puolilla Suomea käsittelevät aihetta eri välineissä päivän aikana.

Lue seuraavaksi