Hyppää sisältöön

"Luovuus ja näkemys on todistettu, nyt tarvitaan tahtoa"

Ranskan Hyères-festivaalin muotikilpailuun on tänä vuonna päässyt mukaan useita suomalaisia. Aalto-yliopiston kasvattien menestys todistaa, että luovuus ja näkemys on huipputasoa, sanoo muotitaiteen professori Pirjo Hirvonen.

Pirjo Hirvonen.
Nljä Aalto-yliopiston opiskelijaa on valittu Hyeres-muotikilpailun finaaliin. Muotitaiteen professori Pirjo Hirvonen on syystä ylpeä oppilaistaan. Kysymys kuuluu: kuinka muoti muutetaan rahaksi?

Aalto-yliopiston muotitaiteen laitoksella on suunniteltu kolme muotimallistoa, jotka ovat päässeet arvostetun Hyères-festivaalin muotikilpailun finaaliin.

Festivaalin pääpalkinto on mennyt Aalto-yliopistosta ponnistaville suunnittelijoille jo kahdesti aiemmin: vuonna 2012 kolmikolle Siiri Raasakka, Tiia Sirén ja Elina Laitinen ja vuonna 2013 Satu Maaraselle.

Miten yhdestä koulusta voi tulla näin paljon menestyksellisiä mallistoja?

– Kyllä se on ihan mieletön saavutus. Se on herättänyt myös paljon ihmetystä maailmalla, kertoo Aalto-yliopiston muotitaiteen professori Pirjo Hirvonen Ylen aamu-tv:ssä.

Miten muoti saadaan sitten Tanskan tai Ruotsin tapaan menestykselliseksi liiketoiminnaksi Suomessa?

– Luovuus ja näkemyksellisyys on jo todistettu, että se on huipputasoa, siihen pitää nyt yhdistää se tahto, sanoo Pirjo Hirvonen.

– Aina sanotaan, ettei suunnittelijoilla ole riittävää kaupallista osaamista, mutta eihän muillakaan aloilla vaadita, että kaikki huippuosaajat osaavat kaikki muutkin osaamisalueet. Pitäisi tehdä hyviä tiimejä, painottaa Pirjo Hirvonen.

Hyèresin muoti- ja valokuvausfestivaali järjestetään 23. - 27. huhtikuuta Villa Noailles'ssa, Ranskassa. Kilpailu on toiminut ponnahduslautana monelle kuuluisalle kansainvälisille suunnittelijanimille kuten esimerkiksi Viktor&Rolfille ja Henrik Vibskoville.

Yle esittelee tämän vuoden suomalaisfinalistit nettisivuillaan. Elina Äärelän, Heini-Maria Hynysen, Elina Määttäsen ja Sophie Sälekarin töihin voi tutustua täällä.