1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Robotiikka- ja automaatioteollisuus kasvaa maailmalla – Suomi jarruttaa

Britanniassa maineikkaat suuryritykset ovat alkaneet palauttaa tuotantoaan takaisin kotimaahan sen jälkeen, kun hallitus alkoi panostaa robotiikkaan ja automatisaatioon, väittää Robotics Finland -hankkeen käynnistäjä. Hänen mukaansa Suomessa on oltu jarrutusmielellä.

tiede
Suomessa valmistettu robotti vuodelta 1979 on esillä Tekniikan museossa Helsingissä.
Suomen ensimmäinen hitsausrobotti vuodelta 1979 on esillä Tekniikan museossa Helsingissä.Yle

Maailmalla kehitellään jo seuraavan sukupolven ratkaisuja, esimerkiksi 4D-printtausta. Periaate on, että kappale tulostetaan 3D-tulostimella, ja se muuttaa tulostuksen jälkeen muotoaan.

Esimerkiksi Iso-Britannia on julistanut olevansa robottituotteiden johtava pilotointimaa. Tämän ansiosta maineikkaat brittiyhtiöt kuten Rolls Royce, Dyson ja McLaren ovat alkaneet palauttaa tuotantoaan maailmalta takaisin kotimaan kamaralle.

Automatisaatiolla on moni muukin onnistunut menestyksekkäästi laskemaan yksikkökustannuksia, parantamaan laatua ja nostamaan tuottavuutta.

Robotiikka vie ja tuo työpaikkoja

Tietoyhteiskuntana ja teknologisen kehityksen kärjessä mielikuvin markkinoitu Suomi on tästä kehityksestä ulkona.

Cristina Andersson
Cristina AnderssonYle

– Hallitus ei ole innostunut ottamaan robotiikkaa ja automaatioteollisuuden kehittämistä hallitusohjelmaan. Se on kuitenkin edellytys, jotta saataisiin julkisia investointeja. Pelätään työpaikkojen menetyksiä. Se on varmasti fakta, mutta uusia työpaikkoja tulee. Näinhän kaikissa teknologiauudistuksissa on käynyt, puolustaa Cristina Andersson, Robotics Finlandin käynnistäjä ja vetäjä.

Robotics Finlandin tavoitteena on kehittää Suomeen innovaatiokeskus, jossa edistetään suomalaista robotisaatiota sekä robotiikan ja automaatioalan yritysten menestymistä.

– Suomessa on oltu jarrutusmielellä, eikä olla lähdetty mukaan siihen valtavaan kehitys- ja kasvuaaltoon, mikä maailmalla on.

Suomalaiset start up -yritykset kiven alla

Hankkeella on kiire, sillä ala on Anderssonin mukaan katastrofaalisessa tilassa. Tänään alkavalla "robottiviikolla" on tarkoitus esitellä robotiikka-alan start upeja merkittävälle kansainväliselle sijoittajalle.

– Täytyy myöntää, että niitä on ollut kyllä kiven alla löytää, huokaisee Andersson.

Helsingin Vanhankaupunginlahdella sijaitsevassa Airo Islandissa vajaa kymmenkunta alan suomalaista yritystä "pitchaa" eli esittelee toimintaansa ja ideoitaan Robolution Capitalille, yhdelle alan suurista sijoittajista.

– Toivon, että sijoittajat innostuvat suomalaisyrityksistä. Nythän ne pitchaukset näyttävät, mihin asti yritykset ovat päässeet, että näkeekö sijoittajat, että niihin voi tässä vaiheessa sijoittaa.

Toiveikkaimpana Andersson on terveysalan innovaatioiden suhteen. Hän panee toivonsa seuraavaan hallitukseen, että se ottaisi alan mukaan hallitusohjelmaan ja myös Suomi saisi oman robotisointiohjelmansa.

Lue seuraavaksi