1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kalustesuunnittelija ei tee asiakkaalle sitä mitä itselle tekisi: "Pieniin tiloihin suunnitellessa saa käyttää luovuutta"

Kalustesuunnittelijalle mielenkiintoisimpia kohteita ovat pienet tilat. Säilytykseen saa tilaa esimerkiksi tason alapuolisista kaapeista, joihin voi laittaa laatikoita. Makuuhuoneessa taas voi ulottaa vaatekaapit kattoon asti ja piilottaa tavarat liukuovien taakse.

Kuva: Eeva Pentikäinen / Yle

Pieni asunto voi joskus tuntua epätoivoisen ahtaalta. Kalustesuunnittelijalle pienet tilat ovat kuitenkin kaikkein mielenkiintoisimpia tapauksia, sanoo Minna Autio-Tuomainen. Hän tekee kalustesuunnitelmia ja myy kalusteita Aution Keittiöt -yrityksessä.

– Pieniin tiloihin suunnitellessa saa käyttää luovuutta. Ja kun saa aikaan omasta mielestä hyvän suunnitelman ja asiakaskin pitää siitä, se on riemuvoitto. Silloin voi olla ylpeä siitä, mitä on suunnitellut.

Säilytystilaa saa eri huoneisiin eri tavoin. Keittiössä oli ennen tapana laittaa yläkaapit ulottumaan kattoon asti, mutta tänä päivänä hyödynnetään ennemminkin keittiötasojen alapuolta. Alapuolen kaapistoon saa tilaa esimerkiksi laatikoilla. Myös uunin alapuolelle saa nykyään laatikon, joka laskeutuu sokkelitilaan asti, jolloin sinne mahtuu uuninpellin lisäksi vaikkapa paistinpannu ja kattila. Makuuhuoneeseen puolestaan voi laittaa vaatekomerot ulottumaan kattoon asti liukuovien avulla.

Ylisuuri sohva näyttää huonolta pienessä huoneessa

Pienet huoneet saa näyttämään suuremmilta esimerkiksi värien avulla. Perinteisesti avaruuden tunnun luomiseen on käytetty vaaleita värejä, mutta myös erilaisin pinnoin ja kuvioin voi huijata silmää. Liukuovissa voi käyttää peilejä tai lasia tuomaan avaruutta huoneeseen. Myös vaakalinjat antavat usein tilan tuntua. Nyt onkin muodikasta laittaa esimerkiksi vaakakuviointeja liukuoviin.

Uunin alapuolen laatikkoon voi mahduttaa muutakin kuin pellin, Minna Autio-Tuomainen kertoo. Kuva: Eeva Pentikäinen / Yle

Minna Autio-Tuomainen kertoo, että myös massiivisia kalusteita tilataan. Hän muistuttaa, ettei pieneen tilaan kannata haaveilla liian isoja kalusteita.

Mutta tilaratkaisuun ei useinkaan voi itse vaikuttaa, se vaatisi niin paljon isompia töitä, ettei sitä voi toteuttaa.

Minna Autio-Tuomainen

– Mielestäni jopa huonekaluja hankittaessa lähtökohta pitäisi olla se, millaiseen tilaan ne tulevat. Esimerkiksi ylisuuret sohvat eivät hivele omaa silmääni pienessä tilassa.

Suunnittelija hahmottaa tilan kolmiulotteisesti

Tilaratkaisukin voi aiheuttaa haasteita kalusteiden suunnittelijalle.

– Useinkin piirustuksia katsoessa tulee sellaisia ajatuksia, että voi kun tämä seinä olisi tässä ja tämä tässä, niin saisi tehtyä vielä paremman. Mutta tilaratkaisuun ei useinkaan voi itse vaikuttaa, se vaatisi niin paljon isompia töitä, ettei sitä voi toteuttaa, Autio-Tuomainen pohtii.

Suunnittelijalta vaaditaan paitsi luovuutta, myös avaruudellista hahmottamiskykyä. Minna Autio-Tuomainen kertoo, että tila pitää pystyä hahmottamaan nopeasti kolmiulotteisesti.

– Tarvitaan myös taitoa nähdä, mikä olisi asiakkaalle paras vaihtoehto. En halua lähteä ikinä miettimään sitä kautta, että miten tekisin itselleni.