1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sateliittisääkset keväisellä kotimatkalla – matkareitti päivittyy jopa minuutin välein

Helena ja Ilpo ovat kuulleet Afrikassa kevään kutsun ja aloittaneet pitkän muuttomatkan takaisin kotipesälleen. Kaksi kolmesta Rengossa viime kesänä satelliittipaikantimen selkäänsä saaneesta sääksestä on kotimatkalla. Poikanen Birgit lienee sen sijaan menehtynyt Senegalissa.

Kotimaan uutiset
Kuka tahansa voi verkosta seurata tarkkoja tietoja lintujen matkoista ja pyyntiretkistä. Kuvan viivaa on piirtänyt Helana Serbiassa.

Hämäläisen sääksiperheen vanhemmat ovat lähettäneet talven jälkeen tutkijoiden iloksi taas elonmerkkejä itsestään. Helenaksi ja Ilpoksi ristitty pariskunta on paluumatkalla kohti Hämettä.

Sen sijaan naaraspoikasen Birgitin on käynyt huonommin. Se pääsi ensikertalaisena yli suurten haasteiden eli Välimeren ja Saharan, päätyi hyvän kännykkäkentän alueelle Senegal-joen suistoon St. Louisin kaupungin kupeeseen, lähetti runsaasti hyviä tietoja matkaverkon kautta, mutta yhteys vaikeni marraskuun lopussa. Joko lintu menehtyi tai sen kantama laitteisto rikkoutui.

Sääksiltä menee yleensä helposti 300 kilometriä päivässä.

Pertti Saurola

– Vanhemmat ovat kotimatkalla. Yleensä linnut käyttävät vajaan kuukauden 6 000-7 000 kilometrin muuttomatkaansa. Sääksiltä menee yleensä helposti 300 kilometriä päivässä, sanoo satelliittisääksiprojektin tieteellinen johtaja Pertti Saurola.

Linnut ovat kalastelleet Afrikan länsirannikolla

Emo Helena talvehti Nigerian rannikon tuntumassa ja lähti paluumatkalleen maaliskuun puolivälissä. Se ylitti Saharan Nigerin ja Algerian yllä ja saavutti Tunisiassa Välimeren rannikon 26. päivä. Seuraavana päivänä se saavutti Italian eteläkärjen ja ylitti saman tien Adrianmeren. Kuun lopussa lintu oli jo Serbiassa, minne se jäi viikoksi tankkaamaan.

Pertti Saurola on seurannut koneeltaan etänä lintujen matkaa. Hän kuvailee lepopaikkaa kalankasvatuksen alueeksi, joten naarassääksellä lienee siellä hyviä kalapaikkoja ennen loppumatkaa Hämeeseen.

– Kotipesälle on matkaa vielä 1 800 kilometriä, Saurola muistuttaa.

Puoliso Ilpo talvehti Guinean rannikolla ja päätti lähteä kotikonnuille 30. maaliskuuta. Jokin sen suunnistuksessa on kuitenkin pielessä, koska se on tuhlannut voimiaan ja lentänyt pitkän kaarroksen Saharan yllä pääsiäisen aikana. Ilpo koukkasi Mauritaniasta Länsi-Saharan kautta jälleen Mauritaniaan ja Algeriaan.

– Viimeinen tieto on maanantai-iltapäivältä, jolloin lintu oli edelleen Saharan yllä. Sen edessä on vielä Välimerenkin vaativa ylitys. Pertti Saurola ei tiedä syytä mutkaan; tuulet tuskin ovat vieneet kokenutta lintua mukanaan.

Valtava määrä tietoa

Kesällä asennetut uudenaikaiset satelliittipaikantimet käyttävät aurinkokennoja ja kännykkäverkkoja. Sen ajan kun linnut ovat verkkojen ulkopuolella, laitteet tallentavat joka tapauksessa lähes joka minuutti tiedoja sijainnista, lentonopeuksista ja -korkeudesta. Niinpä kun tietomassa matkaverkkoon lennettäessä purkautuu, tutkijoilla on käytössä valtavasti tietoa oikeastaan linnun joka liikkeestä.

Tiedämme muun muassa sekunnin tarkkuudella sen, milloin lintu lähti kevätmuutolle.

Pertti Saurola

– Käsittämättömän tarkkaa tietoa on mieletön määrä, tiedämme muun muassa sekunnin tarkkuudella sen, milloin lintu lähti kevätmuutolle, kuvailee Pertti Saurola.

Paikannustiedot tuovat kansainväliselle tutkijajoukolle lisätietoa pitkistä muuttomatkoista, talvehtimispaikoista ja linnuille koituvista vaaroista sekä tavoista, joilla eri linnut selviytyvät vaativimmista osuuksista.

Tieteellisen tutkimuksen lisäksi lintu palvelee suojelua. Asenteiden olisi hyvä muuttua muun muassa Välimeren ympäristön maissa, joissa suuria petolintuja saatetaan ampua vain huvin vuoksi.

Lisäksi sääksi tekee hyvää pr-työtä koko linnuston ja luonnon suojelulle. Ja kansainvälisen sääksiseurannan koululuokilla on uutta tutkiskeltavaa maailman ehkä tutkituimmasta lintulajista.

Lue seuraavaksi