Uusi Vectron-veturi VR:n testiin – kuvat

VR:lle tulevan veturin alustan rakennetta kehitetään, ilmanottoaukot siirretään katolle ja keulaa vahvistetaan vastaamaan Suomen sääolosuhteita. Veturi toimii jopa 40 asteen pakkasessa.

liikenne
Sr3-veturi.
Vectron-sähköveturi.VR Group

VR on saanut Suomeen testattavakseen uuden sähköveturin. Euroopassa käytössä olevasta Vectron-veturista parannellaan tosin vielä Suomen sääolosuhteisiin sopiva versio.

Veturitestien avulla selvitetään veturin ja telin kulkuominaisuuksia eri nopeuksilla ja erilaisilla rataosuuksilla. Myös sähköveturin uutta kulunvalvontajärjestelmää testataan Suomen rataverkolla, VR kertoo tiedotteessaan.

Sr3-veturi.
Vectron-sähköveturi.VR Group

Keväällä ja kesällä Suomessa testattava Vectron ei vielä vastaa kaikilta ominaisuuksiltaan käyttöön tulevaa veturia. Se poikkeaa lopullisesta versiosta paitsi ulkonäöltään, myös ominaisuuksiltaan.

Haastavien lumiolosuhteiden takia esimerkiksi veturin alustan rakennetta kehitetään, ilmanottoaukot siirretään katolle ja keulaa vahvistetaan. VR Groupille räätälöidyn veturin on määrä toimia 40 asteen pakkasessakin.

Sr3-veturi
Vectron-sähköveturi.VR Group

VR on tilannut Siemensiltä yhteensä 80 uutta sähköveturia. Kyse on VR:n mukaan konsernin suurimmasta yksittäisestä hankinnasta, jonka arvo on yli 300 miljoonaa euroa.

Sähköveturin koeajot aloitetaan vuoden 2016 alussa. Ensimmäiset kymmenen veturia aloittavat kaupallisessa liikenteessä vuonna 2017. Kaikki 80 veturia on määrä saada Suomeen vuoteen 2026 mennessä.