1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Venepaikat jaossa – jopa vuoden jonot

Venepaikat vaihtavat harvakseltaan vuokralaista. Uudelle tulokkaalle venepaikka löytyy, mutta ei niiltä kaikkein suosituimmilta paikoilta.

Kuva: Raine Martikainen / Yle

Innokkaimmat veneilijät ovat jo laskeneet veneensä vesille. Tuttuun venepaikkaan onkin hyvä rantautua, koska Kotkassa ja Haminassa entisen venepaikkansa saa pitää maksamalla kaupungin lähettämän laskun.

Vaihtuvuus on melko pientä, mutta vapaita paikkoja on jäänyt joka vuosi. Haminassa venepaikkoja on yli 700, joista suosituimmat ovat keskustassa ja Salmenvirralla. Vapaata on eniten Lepikössä ja Matinsaaressa.

Kotkassa kaupungilla on venepaikkoja noin 1 200. Laskuja on lähetetty noin 900 ja suurin osa pitää paikkansa. Paikkoja vapautuu muutamia kymmeniä.  Peruuntuneiden paikkojen jako alkaa ensi viikolla. Suosituin paikka on Sapokka, jonka yli 1 000 paikkaa ovat täynnä.

Seurojen omilla venepaikoilla tilaa

Pikkupaikkoja jää Kotkassakin kaupungilta vapaaksi joka vuosi, mutta leveistä, yli kolme metriä leveän veneen, paikoista on pulaa. Jos paikkaa ei kaupungin kautta saa, niin apu voi löytyä pursi- tai moottoriveneseuralta. Moottoriveneseuralla on hyvä tilanne venepaikkojen suhteen.

– Vapaata on. Kenellä halukkuutta on, niin tilaa on. Hovinsaarella on ollut aina tilaa. Metsola on täysi ja samoin Sapokka,  kertoo moottoriveneseuran varapuheenjohtaja Pertti Innanen.

Pyhtäällä pitkät jonot

Pyhtäällä venepaikkaa joutuu jonottamaan jopa vuoden, sillä siellä kaikki noin 200 laituripaikkaa ovat täynnä. Hakemuksia tulee läpi vuoden, mutta vaihtuvuus on vähäistä, noin 10 prosenttia vuodessa.

Pyhtään yleinen venelaituri on nyt toista kautta yksityisen yrittäjän hoidossa. Sitä ennen pyhtääläiset olivat venepaikkajonossa etusijalla. Nykyään kaikki hakijat ovat samalla viivalla.

Myös Kotkassa ja Haminassa paikat jaetaan kotipaikkakuntaan katsomatta.

Venepaikkojen hinnat vaihtelevat koosta riippuen 130-340 euron välillä.