Romanit hajautuneet kuten valtaväestökin – Kauhajoki on Suomen suurin romanipitäjä

Yksi asuinsija Suomessa on romaneille historiallisesti muita merkityksellisempi: Pohjanmaalle romanit asettuivat asumaan paikoilleen jo parisataa vuotta sitten, kun esimerkiksi Itä-Suomen romaniväestö vietti vielä kiertolaiselämää.

Kotimaa
Kuvassa lähikuva romaninaisesta.
Sini Salmirinne / Yle

Romanit ovat levittäytyneet melko tasaisesti ympäri Suomen, samoille asuinsijoille valtaväestön kanssa.

Hieman tiheämmin perheitä on pitkin länsirannikkoa ja Etelä-Suomen suurissa kaupungissa, mutta myös Lapissa asuu romaneja. Muun muassa Kokkolassa ja Pietarsaaressa toimii aktiiviset romanityöryhmät.

Pohjanmaalla romanit ovat asuneet pisimpään.

– Siellä on asuttu paikallaan omaa tilaa ja taloa jo vuosisatoja. Tarkkoja syitä ilmiöön on vaikea sanoa. Mielenkiintoinen paikallistutkimuksen paikka, toteaa Romaniasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Sarita Friman-Korpela.

Yhden tekijän Friman-Korpela silti löytää. Kun ensimmäiset romanit asiakirjojen mukaan asettuivat Ahvenanmaalle vuonna 1612, sieltä oli lyhyehkö vesimatka länsirannikolle ja Pohjanmaalle.

Mitään tarkkaa tilasto- tai asukastietoa romanien sijoittumisesta ei ole, sillä virallisissa asiakirjoissa etnisyyttä ei kirjata mihinkään. Ainoastaan yksi lukema on melko tarkasti tiedossa.

– Eteläpohjalaisen Kauhajoen asukkaista noin viitisen prosenttia on romaneja. Se on selvästi Suomen suurin romanipitäjä, Friman-Korpela kertoo.

Evakkojen tavoin ympäri Suomen

Ennen sotia suurin romaniväestön keskittymä oli Karjalassa, mistä heidät sijoitettiin evakkojen joukossa eri puolille Suomea.

– Tämä osittain selittää sitä, että romanit asuvat eri puolilla Suomea aika lailla samassa suhteessa kuin muukin väestö.

Romaniväestön kiertolaiselämä on Friman-Korpelan mukaan lähinnä myytti, joka oli paremminkin olosuhteiden sanelemaa.

Leirinuotioelämää on viihteessä ja kirjallisuudessakin reippaasti romantisoitu.

– Vielä 1960-luvulla romanit kiersivät pääosin lähikunnissa. Kierrettiin maataloustöiden perässä ja käsityöammateissa se oli mahdollista. Leirinuotioelämää on viihteessä ja kirjallisuudessakin reippaasti romantisoitu. Todellisuudessa romantiikka oli siitä elämästä aika kaukana.

Heti kun pysyvään asumiseen on tullut mahdollisuus, romanit ovat siihen tarttuneet. Nykyisin Suomessa asuu noin 10 000 romania.

Euroopassa on romaniryhmiä joiden kulttuuriin kiertäminen kuuluu, muun muassa Ranskassa, Ruotsissa ja Iso-Britanniassa.