1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaksi lasta pudonnut voimakkaasti virtaavaan jokeen – viranomaiset jyrkkinä: Ei turva-aitoja

Kymijokeen on pudonnut parin vuoden sisällä kaksi lasta. Pelastusviranomaisten mukaan turva-aitojen rakentaminen olisi liian kallista ja hankalaa.

Kotimaan uutiset
Kymijoen Langinkoski.
Raine Martikainen / Yle

Pieni, alle kouluikäinen poika putosi Kymijokeen maanantai-iltana Kotkan Siikakoskella. Tapaus päättyi onneksi hyvin: pojan isä pelasti lapsensa eikä tämä tarvinnut sairaalahoitoa.

Pari vuotta sitten tapahtui samantapainen episodi, kun jokeen putosi Langinkosken yläjuoksulla kouluikäinen tyttö. Tuolloin tilanne oli vakavampi, sillä sekä lapsi että tämän pelastanut äiti joutuivat sairaalaan.

Vastaavia tilanteita voi tulla eteen jatkossakin, sillä pelastusviranomaisten mukaan joen rannoille ei kannata rakentaa turva-aitoja.

– Emme ole keskustelleet asiasta. En panisi yhteiskuntaa paikkaamaan tätä aukkoa. Aidat ovat mahdottomia rakentaa, kun tietää Kymijoen haarat, toteaa pelastusjohtaja Vesa Parkko Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Keväällä Kymijoessa on paljon vettä ja virtaukset melko voimakkaita. Ainut harkittavissa oleva paikka turva-aidoille sijaitsee Parkon mukaan Langinkoskella, joka on suosittu turistikohde.

– Jotain aidanpätkää siellä onkin, mutta turvallisuuden kohottaminen aitaratkaisulla ei ole mielekästä. Alue on iso ja vettä virtaa eri haaroissa niin paljon, että aidat tulisivat hurjan kalliiksi.

Emme ole keskustelleet asiasta. Ne ovat mahdottomia rakentaa.

Vesa Parkko

"Aidanpätkä" tarkoittaa käytännössä useammankymmenen metrin pituista aitaa, joka on rakennettu vaarallisimman kosken edustalle. Ylä- ja alajuoksulla turva-aitoja ei ole.

– Uusille aidoille ei ole tarvetta, jos on terve järki mukana, sanoo Langinkosken keisarillisen kalastusmajan vahtimestari, museoamanuenssi Ari Vihreäluoto.

Pelastuslaitoksen mukaan lasten putoilu jokeen on huolestuttavaa. Pelastuslaitos kuitenkin sysää vastuun lasten vanhemmille.

– Täytyy pitää omista lapsista huolta. Ei mennä lasten kanssa niihin paikkoihin, joissa on kovat kuohut ja jyrkät rannat, muistuttaa pelastusjohtaja Vesa Parkko.

Lue seuraavaksi