1. yle.fi
  2. Uutiset

Muodissa markkinarako metsäteollisuudelle

Suurta muutosta läpikäyvälle metsäteollisuudelle heitetään pelastusrenkaita muotialalta. Kotimainen metsäteollisuus tuottaa liukosellua, josta jatkojalostetaan maailmanmarkkinoilla kysyttyä viskoositekstiiliä. Viskoosilla voisi kääriä rahat myös Suomessa, Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä arvioidaan.

kulttuuri
Puunrunkoja pinoissa odottamassa lastausta.
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Stora Enson Uimaharjun sellutehdas tavoittelee osuutta liukosellun maailmanmarkkinoilta. Liukosellua viedään Aasiaan, jossa siitä tehdään vaateteollisuudessa käytettävää viskoosia. Viskoosikuidusta valmistetaan myös erilaisia hygieniatuotteita.

– Viskoosimarkkina on tasaisesti kasvava ja se kasvaa pikkaisen suuremmalla nopeudella kuin teollisuus keskimäärin, bioekonomian tutkimusprofessori Ali Harlin VTT:ltä sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Suomalaisten kannattaisi Harlinin mielestä jatkojalostaa liukosellua kotikamaralla. Tiettävästi kehitteillä on kolme eri projektia, mutta varsinaisten viskoositekstiilikuitujen valmistamisesta Suomessa ei ole puhuttu, Harlin muotoilee.

– Suomella on iso mahdollisuus, koska integroituna tekstiilikuidun valmistus liukosellun valmistukseen on varmasti tehokkain tapa valmistaa sitä kuitua.

Ei täysin ympäristöystävällinen kuitu

Viskoosista on jopa vesisyöpön puuvillan korvaajaksi, ja lisäksi sitä voidaan sekoittaa puuvillaan tai keinokuituihin. Yksinkertaistettuna viskoosia valmistetaan liuotetusta puusta.

– Se on raaka-ainepuolelta ympäristöystävällinen, mutta on olemassa ympäristön kannalta turvallisempia valmistusprosesseja kuin viskoosi.

Parin viime vuosikymmenen aikana siitä on kuitenkin yritetty muokata luonnolle vähemmän haitallista tuotetta.

– Kaikki haluavat eroon rikkihiilestä, joka on viskoosin akilleenkantapää. Esimerkiksi Suomessa on kolme eri teknologiaa, jotka on aika lupaavasti menossa eteenpäin, VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin sanoo.

Viskoosin ohella melko uusia muuntokuituja ovat muiden muassa lyocell, modaali ja kupro.

Lue seuraavaksi