1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tornitalot

Kajaanin tornitalot odottavat taantuman taittumista ja tarkkoja suunnitelmia

Osuuskauppa Maakunnalla on lupa rakentaa kaksi 12-kerroksista taloa Prisma-tavaratalonsa kupeeseen Kajaaninjoen varrelle. Taantuma ei kuitenkaan houkuttele rakentamisen aloittamiseen, eikä vielä ole edes tarkkaan suunniteltu, millaisia rakennuksista tulisi.

tornitalot
Tornitalot Kajaanijoelta katsottuna
Kajaanin kaupunki

Kajaaninjoen tuntumaan saattavat nousta Kajaanin korkeimmat kerrostalot, mikäli ne lopulta päätetään rakentaa. Esitys kahden 12-kerroksisen tornitalon rakentamisesta jokimaisemaan ei kuitenkaan ainoastaan ihastuttanut kajaanilaisia, ja kaava piti lopulta hyväksyttää korkeimmassa hallinto-oikeudessa saakka.

Valituskierroksen kestäessä taantuma laittoi ylimääräisen rakennusinnon jäihin, sanoo Osuuskauppa Maakunnan kiinteistöpäällikkö Keijo Tuikka.

– Rakentajia nyt varmasti löytyisi ja työtä tarvittaisiin Kainuussa, mutta taantuman takia asukkaiden löytäminen taloon voi olla riski. Päätöstä rakentamisesta ei varmastikaan tehdä ainakaan tämän vuoden puolella.

Prisman tontille saa rakentaa kaksi tornitaloa, joista toiseen voisi sijoittaa myös liiketiloja. Tuikan mukaan tarkkoja hahmotelmia ei ole.

Osaan tornitaloa on pohdittu myös palvelutaloasumisen mahdollisuutta.

Keijo Tuikka

– Tavarataloa lähempänä tuleva talo liitettäisiin varmasti tavarataloon ja ainakin sille tasolle saakka voisi tulla erilaisia liiketiloja. Muu osa voisi olla sekoitus omistus- ja vuokra-asumista. Osaan tornitaloa on pohdittu myös palvelutaloasumisen mahdollisuutta.

Tuikan mukaan on todennäköistä, ettei taloja rakenneta samaan aikaan.

– Joka tapauksessa ensimmäisenä selvitetään tavarataloon kytkeytyvän tornitalon sisältö ja tulevat käyttäjät. Saattaa olla, että se talo rakennetaan ensin ja vasta sen jälkeen ratkaistaan toisen talon kohtalo.

Lue seuraavaksi