1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ammattilaisvinkit ikkunanpesuun – älä hätäile, anna pölyn laskeutua

Kevään valo, ja etenkin auringonpaiste, paljastaa armotta ikkunoiden likaisuuden. Peseminen ei ehkä kuitenkaan kannata ennen kuin kevään pölyt ovat asettuneet. Sitten puhdasta jälkeä saa parilla yksinkertaisella keinolla.

Kotipalveluohjaaja Katri Salo ja kotipavelutyöntekijät Paula Herttuainen ja Veronica Laurila ikkunanpesupuuhissa. Kuva: Paavo Koponen / Yle

Ikkunanpesuun ei kovin monimutkaisia kaluja tarvita, vain pesin, kuivauslasta ja riepu. Vettä tarvitaan ja sekaan tilkka tiskiainetta. Ei sen kummempaa.

– Helpottaa jos työkalut ovat pitkävartisia. Silloin yltää kaikkiin reunoihin ja kulmiin, neuvoo kotipalveluohjaaja Katri Salo Etelä-Savon Marttapalvelujen Savonlinnan toimistosta. Mutta ei siinä ole vielä kaikki.

Ikkunan raamit pestään tietysti samalla, samoin kuin ikkunalaudat. Sälekaihtimet puhdistetaan myös. Usein samalla vaihdetaan verhot, Katri Salo kertoo asiakkaille tehtävistä töistä. Se alkaa jo kuulostaa työläältä.

– Ensin pitää tietysti raivata huonekalut ja koriste-esineet tieltä. Monesti suurin homma on ikkunoiden avaaminen, kun laseja on kolmekin. Salpoja on monenlaisia ja monet niistä aika vaikeita, Katri Salo toteaa. Varsinainen lasien pesu käy sitten nopsasti.

Pesuvesi mustuu pölystä

Varsinkin keskikaupungilla uloimmat ikkunaruudut ovat piintyneen pölyn peitossa. Lika voi olla tiukassakin. Varsinaista jynssäystä ikkunanpesu ei useinkaan ole, mutta pesuvettä saa varautua vaihtamaan usein.

– Paljon vettä ja tilkka ihan perustiskiainetta, mitä kotoa sattuu löytymään. Tiskiaine on ihan parasta. Mitään erikoista ei tarvita, mutta joskus pitää vähän hangata, että tulee kunnolla puhdasta, neuvoo kotipalvelutyöntekijä Paula Herttuainen.

Kuivaus on se konsti

Paula Herttuaisen ja pesusienen jälkeen tulevat Veronica Laurila ja kuivauslasta. Kuivaaminen on tarkkaa työtä.

– Tasaisesti ja suoraan kun vetelee, niin tulee hyvä. Tuuman verran kun pyyhkäiset menevät päällekkäin, niin ei jää juovia. Tarkkana pitää olla. Välillä kuivataan lasta rievulla, niin vesi ei jää siihen pyörimään. Lopuksi lasin voi pyyhkäistä vaikka säämiskällä, kotipalvelutyöntekijä Veronica Laurila vihjaa.

– Pitää todellakin olla tarkkana. Jos esimerkiksi ikkunan kulmiin ja reunoihin jää vettä niin sitten se valuu lasille, muistuttaa kotipalveluohjaaja Katri Salo.

– Hyvä konsti on kuivata ensimmäinen pinta pystyvedoilla ja sitten seuraava vaakavedoilla, aina vuorotellen. Jos juovia jää, niin sitten on helpompi havaita missä pinnassa niitä on. Se kannattaakin tarkastaa ennen kuin sulkee ikkunan, Salo vielä neuvoo.

Jos homma kuulostaa kovalta, niin onneksi sitä voi vielä lykätä.

– Keskikaupungilla alkaa ikkunapesuruuhka, kun katupöly on siivottu. Syrjemmällä odotetaan ensin koivun ja männyn siitepölykausi ja siten pestään, Katri Salo kertoo.

Mutta se aamulla pesty esimerkki-ikkuna Olavinkadun varressa, se on pesukunnossa taas iltapäivällä.