Näkökulma: Kreikkaa ja Venäjää yhdistävät usko, kaasu ja poraus 

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras vierailee tällä viikolla Moskovassa. Kreikka hakee Venäjältä halpaa energiaa – ilkeiden arvioiden mukaan myös rahaa, sillä Kreikan varat loppuvat huhujen mukaan juuri vierailupäivänä, kirjoittaa Sara Saure.

Näkökulmat
Sara Saure
Sara SaureYle

Kreikan vasemmistohallitus lämmittää kahdenvälisiä suhteita Venäjään ja uskoo voivansa lähentää myös EU:ta ja Venäjää.

Kreikkaa ja Venäjää yhdistävät ortodoksinen uskonto, kulttuuri ja 200 vuoden diplomaattisuhteet. Lisäksi maat vuodattivat eniten verta fasismin vastaisessa taistelussa.

Kreikan edellisten hallitusten aikana välit pääsivät viilenemään. Nyt vasemmistoliitto Syrizan johtama hallitus pyrkii korjaamaan tilanteen.

Tyhjästä ei kuitenkaan tarvitse nyhjäistä. Syrizassa on monella kommunistitausta – aina pääministeri Alexis Tsiprasista lähtien.

Tsipras pyrkii yhteistyössä pelkkien hyvien aikeiden tasolta konkretiaan. Kreikka haluaa rakentaalännen ja Venäjän välille taloudellisen, sivistyksellisen ja poliittisen sillan.

Syriza näkee kylmän sodan virinneen uudelleen. Itäisen Euroopan vakaus edellyttää Kreikan mukaan parempaa yhteisymmärrystä Venäjän kanssa.

Tsipras tekee myöhemmin tällä viikolla ensimmäisen valtiovierailun Venäjälle. Venäjä on harkinnut tuontikiellon poistamista kreikkalaisilta maataloustuotteilta ja siitä keskustellaan vierailun aikana. Pakotteet olivat isku jo ennestään vajonneelle Kreikan taloudelle. Kreikan osuuden Venäjän maatalousmarkkinoilla kahmaisi Turkki.

Syriza ajaa Venäjän vastaisten sanktioiden tilalle diplomatiaa, sillä pääministeri Tsiprasin mukaan taloudellinen sota todellisen sodan jatkeeena johtaa vain umpikujaan.

Minskin rauhanneuvottelujen tulosta Tsipras pitää merkittävänä.

Erityisesti Kreikka ajaa Venäjän kanssa yhteistyötä energia-alalla. Kreikan energiaministeri Panagiotis Lafazanis neuvotteli Moskovassa vain jokin aika sitten venäläisen kollegansa sekä öljy-yhtiö Gazpromin pääjohtajan kanssa.

Kreikan tähtäimessä on saada halvempaa energiaa. Tässä suhteessa Turkish Stream -maakaasuputki lupaa Kreikalle paljon. Se kuljettaisi venäläisen kaasun Kreikan rajan tuntumaan Turkkiin.

Aiemmin lopahtanut South Stream -hanke olisi tuonut kaasun Mustaltamereltä Bulgarian kautta Eurooppaan. Niinpä Ateena tavoittelee Turkish Streamissa Sofian asemaa.

Pohjois- Kreikan kautta kulkevan toisen kaasuputken rakentamisesta Kreikka allekirjoitti yhteistyösopimuksen Albanian ja Italian kanssa jo edellisen hallituksen aikana. TAP-putki tulee kuljettamaan azerbaidzhanilaista kaasua Adrianmeren kautta Eurooppaan.

Jos TAP ja Turkish Stream toteutuvat, Kreikan geostrateginen asema vahvistuu huomattavasti.

Taskussa Kreikalla on myös sitoumus venäläisyhtiöiden osallistumisesta öljy- ja kaasuesiintymien porauskilpailuihin Joonianmerellä ja Kreetan eteläpuolella.

Lainarahoitusta Kreikka ei ole Venäjältä anonut. Kreikan rahojen on huhuttu loppuvan juuri Tsiprasin Moskovan vierailupäivänä. Kreikan hallituksen mukaan huhu varojen ehtymisestä on perätön. Vierailun päivämäärä on hallituksen mukaan vain sattumaa.

Hallitusta kiinnostaa Venäjällä investoinnit. Turismi tarjoaisi siihen mahdollisuuden, Pohjois-Kreikka ja Kreeta kun ovat jo venäläisten matkailijoiden suosikkikohteita.

Sara Saure, Yle, Ateena