1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rauma

Rauma menettämässä vaikutusvaltaansa eduskunnassa

Raumalaisten vaikutusvalta eduskunnassa on vaarassa vähentyä. Tällä hetkellä lainsäädäntövaltaa käyttää kaksi raumalaista kansanedustajaa, mutta toinen heistä lähtee Pirkanmaalle eikä tilalle ole itsestään selvää korvaajaa.

Rauma
nostureita telakalla
Jari Laasanen / Yle

Eduskunnassa on tällä vaalikaudella istunut kaksi raumalaista: Kristiina Salonen (sd.) ja Sauli Ahvenjärvi (kd.).

Salosen jatkopaikkaa pidetään kohtuullisen varmana, mutta Ahvenjärvi yrittää eduskuntaan nyt Pirkanmaalta, koska Satakunnan vaalipiiristä kristillisdemokraatit eivät ilman vaaliliittoa voi käytännössä saada ehdokastaan läpi.

Kansanedustajat valitaan eduskuntaan edustamaan vaalipiiriään ja äänestäjiään, mutta myös edustajien kotipaikalla on väliä. Raumalaisille tärkeä lobbausaihe eduskunnassa on ollut muun muassa oman telakan säilyminen.

Vain yksi edustajapaikka?

Kahden kansanedustajan valitseminen Raumalta näyttää tällä hetkellä epätodennäköiseltä.

Nosteessa olevan keskustan ykkösehdokkaista lähin vaihtoehto eli kansanedustaja Timo Kalli löytyy Eurasta. Perussuomalaisten ja vasemmistoliiton ääniharavat ovat muualla.

Kokoomuksella on Raumalla parikin nousevaa nimeä, mutta Matias Marttinen ja Marja-Leena Alho joutuvat lähtemään takamatkalta ohittaakseen porilaiset ehdokkaat Jaana Laitinen-Pesolan ja Kari Hannuksen.

Äänten keskittämistä

Raumalaiset ovat perinteisesti olleet innokkaita keskittämään ääniä, mutta siitä huolimatta Rauman vaikutusvalta seuraavassa eduskunnassa on todennäköisesti nykyistä pienempi.

Toisaalta raumalaisedustajien määrä voi vaalikauden aikana kasvaa, jos Rauman ja Euran suunniteltu kuntaliitos toteutuisi. Timo Kallista tulisi nimittäin tässä tapauksessa raumalainen.

Tämän tavoitteen toteutuminen edellyttää toki sitä, ettei Kalli jää esimerkiksi Kauko Juhantalon ja Juha Korkeaojan jalkoihin keskustan sisäisessä äänikilvassa.

Yle Satakunnan ja Satakunnan Kansan vaalikiertue on keskiviikkona 8.4. Raumalla Järjestötalossa (Siikapolku 1) klo 17.30–19.00. Tule kuuntelemaan ja kysymään ehdokkailta!

Lue seuraavaksi