Hyppää sisältöön

Apotti saa taas tylyä palautetta – Helsingin it-poliitikot näkevät systeemissä suuria pulmia

Helsingin kaupunginhallituksen tietotekniikkajaosto pelkää, ettei uudesta Apotti-potilastietojärjestelmästä ole tarpeeksi tietoa. Päätös Helsingin osallistumisesta pitäisi kuitenkin tehdä tällä viikolla. Viivyttely voi aiheuttaa harmia, mutta toisaalta järjestelmän mahdolliset puutteet hirvittävät.

Kaupunginhallituksen tietotekniikkajaosto on huolissaan potilastietojärjestelmän yksityiskohdista. Sitä kalvaa muun muassa, että Apotti-hankkeen laadulta puuttuu riippumattomien asiantuntijoiden näkemys.

– Tällaisten jättimäisten hankkeiden ongelma on, että kaiken pitäisi olla kerralla valmista. Vaatimuksia on nelisen tuhatta, eikä kenenkään ole mahdollista saada selvää ovatko ne riittäviä, huokaa it-jaoston puheenjohtaja, vihreiden Otso Kivekäs.

Kivekkään mukaan hankeen riskeistä ja kustannuksistakin puuttuu tietoa. Hän muistuttaa, että maailmalta ei oikeastaan löydy tällaisia yli sadan miljoonan euron onnistuneita hankkeita.

Helsingin kanta ratkeaa torstaina sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa. Kivekäs korostaa, ettei tietotekniikkajaosto halua ohjeistaa päättäjiä asiassa.

– Pahin uhkakuva on, että nyt hankitaan uusi järjestelmä eikä sitä kyetä viiden vuoden kuluttua ajanmukaistamaan kun ollaan yhden toimittajan armoilla. Mutta jos ei tehdä mitään niin ei sekään ole hyvä, pohtii Kivekäs.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri sekä Helsinki, Vantaa, Kauniainen ja Kirkkonummi ovat yhdessä hankkimassa Apotti-potilastietojärjestelmää. Käyttöön se on tarkoitus saada vuonna 2018. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on jo osaltaan päättänyt edistää hankintaa.

.
.