Keittiölieroille maistuvat tähteet – kompostin voi sijoittaa vaikka allaskaappiin

Matokompostorin avulla saa kotikeittiön biojätteistä ravinteet kiertoon ympäri vuoden. Oikein käytettynä se ei haise, eikä kerää kärpäsiä.

ilmiöt
Matokompostorin voi tehdä vaikkapa varastolaatikosta.
Jani Ilola / Yle Keski-Suomi

Sisäkäyttöisen matokompostin voi rakentaa vaikkapa muovisesta varastolaatikosta tai vanhasta akvaariosta. Pohjalle laitetaan kymmensenttinen kerros vanhaa multaa tai haravointijätettä. Sitten tarvitaan vain matofarmi: aloitussatsin tunkiolieroja pystyy ostamaan kaupasta. Matojen myyjiä kannattaa etsiä internetistä.

Tunkiolierot lisääntyvät hyvin tehokkaasti ja kohta laatikossa on jo suuri populaatio, jos vain ruokaa riittää.

Koordinaattori Kati Kankainen

– Lieroja voi kerätä myös ulkokompostorista, mutta kannattaa varmistua, että ne ovat tunkiolieroja, eivätkä tavallisia, sateen jälkeen ilmestyviä kastematoja, koska ne eivät hoida hajotustehtävää yhtä hyvin, koordinaattori Kati Kankainen JAPA ry:stä opastaa.

Kankaisen mukaan tunkiolierot ovat kooltaan hieman pienempiä ja väriltään tummempia kuin kastemadot. Alkuun pääsemiseksi riittää parikymmentä tunkiolieroa.

– Ne lisääntyvät hyvin tehokkaasti ja kohta laatikossa on jo suuri populaatio, jos vain ruokaa riittää ja olosuhteet ovat sopivat.

Sopiva lämpötila ja kosteus

Tunkiolierot viihtyvät huoneenlämmössä eli noin 20 asteen tuntumassa ja pimeässä.

Matokompostorin voi sijoittaa vaikkapa allaskaappiin. Tunkioliero työssään.
Jani Ilola / Yle Keski-Suomi

– Esimerkiksi allaskaappi tai lämmin varasto ovat hyviä paikkoja sijoittaa kompostori. Allaskaappi on siinä mielessä hyvä paikka, että se on lähellä jätteiden syntymispaikkaa.

Sopiviin olosuhteisiin kuuluu myös kosteus. Jos komposti näyttää kuivalta, multaa kannattaa kostuttaa vedellä. Siihen hommaan sopivat hyvin myös keitosta tähteeksi jäänyt liemi tai teemukin jämät – niistä madot saavat samalla myös ravinteita.

Eroon kärpäsistä

Kompostorin sijoittaminen keittiöön tuntuu monesta vieraalta – ja haisevalta – ajatukselta. Kankainen kuitenkin vakuuttaa, että matokomposti allaskaapissa on varsin hajuton apulainen.

Allaskaappi on siinä mielessä hyvä paikka, että se on lähellä jätteiden syntymispaikkaa.

Koordinaattori Kati Kankainen

– Enemmänkin se on pariksi päiväksi tyhjentämättä jäänyt biojäteastia, mikä siellä keittiössä voi haista. Madot hoitavat hommansa niin tehokkaasti, ettei sieltä ainakaan meillä ole päässyt minkäänlaista tuoksua syntymään.

Tärkeintä Kankaisen mukaan on peittää kompostin mullalla biojätteet kevyesti, niin silloin välttyy esimerkiksi kärpäsiltä.

Lierot varsinaisia ahmatteja

Parhaiten matokompostorissa hajoavat hedelmien ja juuresten kuoret, kuivanneet leivänkannikat, teepussit ja kahvinporot –juuri ne biojätteet, joita kotitalouksissa eniten syntyy.

Kankaisen mukaan tunkiolierot ovat varsinaisia ahmatteja, sillä yksi liero syö biojätettä päivässä painonsa verran.

– Hajotustyö käynnistyy jo muutamissa päivissä ja muutamassa viikossa banaanin tai omenan kuoret ovat hävinneet kokonaan.

Kati Kankaista haastatteli Timo Hytönen.