"Toimii varmasti!" Tiesitkö, että Spede Pasanen kehitteli nämäkin huimat keksinnöt?

Pertti "Spede" Pasasen syntymästä tulee perjantaina kuluneeksi 85 vuotta. Merkkipäivän kunniaksi keräsimme sikermän miehen vähemmän tunnetuista keksinnöistä.

Kotimaa
Kaavapiirros Spede Pasasen keksimästä piirustusavustimesta.
Patentti- ja rekisterihallitus.

Kuopiolaislähtöinen viihteen monitoimimies Pertti Pasanen oli erittäin tuottelias keksijä.

Miehen tunnetuin keksintö lienee tämä mäkilinko, jonka oli tarkoitus korvata kalliit hyppytornit. Ensimmäinen, mekaaninen mäkilinko löytyy Kuopion kaupungin varastoista. Sittemmin linkoja on valmistettu lisää, ideaa on jalostettu ja yksi elektronisesti ohjattava mäkilinko on myyty Venäjällekin. Myös veneen kulkua rauhoittava venesuksi (siirryt toiseen palveluun) on lähtöisin Speden pääkopasta.

Tuskin kukaan tietää kaikkia niitä innovaatioita, jotka Spede ehti elinaikanaan keksiä. Muistatko nämä vähemmän tunnetut Spede-keksinnöt:

1. Matkaradio-levysoitin (1974)

Kaavapiirros Spede Pasasen keksimästä matkaradio-levysoittimesta.
Patentti- ja rekisterihallitus.

Matkaradio-kasettisoittimien suosio sai Pasasen ideoimaan 1970-luvun puolivälissä laitteen, jossa samaan pakettiin olisi yhdistetty myös vinyylisoitin. Keksinnössä levylautanen olisi ollut irrotettavissa. Kasettisoittimen olisi saanut käyttöön painamalla levylautasen pyöritysakselin alas.

– Suuret ja kalliit matkalevysoittimet tulevat täysin tarpeettomaksi, Spede visioi Patentti- ja rekisterihallitukselle lähettämässään hakemuksessa.

Keksijä ei kuitenkaan vienyt ajatusta enää eteenpäin. Näin kävi lopulta suurimmalle osalle Speden keksinnöistä – 49 patenttihakemuksesta kymmenen johti patentin myöntämiseen.

2. Tupakanpolttokone (1996)

Speden keksijäkumppani, Spede-Ideaa nykyisin pyörittävä nastolalainen Raimo Kaukinen kertoo varsin erikoisesta keksinnöstäblogissaan (siirryt toiseen palveluun). Tarinan mukaan Pertti halusi löytää ratkaisun, jonka avulla myös lentomatkoilla voisi "vetäistä röökin" muita matkustajia häiritsemättä.

Muistaakseni hän lähti meiltä oikein hyvillä mielin.

Leena-Liisa Lehikoinen

Tupakka laitettaisiin palamaan laatikon sisälle ja käyttäjä saisi savut imettyä imuketta pitkin. Laatikossa olisi väliseinän takana suodatinaineella täytetty onkalo, johon jäisivät kaikki haitalliset aineet.

Kaukisen kirjoituksen mukaan sellainen suodatinkin olisi löytynyt, joka olisi suodattanut tupakansavut ilmasta. Muutama viikko ideapajan jälkeen Spede oli kuitenkin saanut tiedon aivan samanlaisesta laitteesta, jolle oli jo myönnetty patentti.

– Hautasimme keksinnön vähin äänin, Kaukisen blogissa todetaan.

3. Golfkassi (2001)

Spede tunnettiin innokkaana golfinpelaajana – jopa siinä määrin että hän vietti viimeiset hetkensäkin golfkentällä. Samoin hänen viimeinen patenttihakemuksensa liittyi suosikkilajiinsa: se oli uudenlainen golfmailateline.

– En ole oikeastaan julkaissut siitä golfbägistä missään tietoa, koska se on vieläkin mahdollinen valmistaa, Speden keksintöperintöä jatkava Raimo Kaukinen sanoo.

Suuret ja kalliit matkalevysoittimet tulevat täysin tarpeettomaksi.

Spede Pasanen patenttihakemuksessaan

Hän kuitenkin suostuu raottamaan salaisuuden verhoa sen verran, että kertoo keksinnön olevan sellainen, että siinä mailat olisivat olleet erisuuntaisesti kuin tyypillisissä golfkasseissa. Lisäksi teline olisi sopinut golfautoihin siten, että sitä ei olisi tarvinnut ottaa autosta ollenkaan.

4. Mallin mukaan piirtäjä (1975)

Spede halusi kehittää jo olemassa olevia menetelmiä ja laitteita, joilla piirrettiin läpinäkyvälle alustalle suoraan mallin ääriviivojen mukaan. Kuopiolaiskeksijän versiossa uutta oli laitteeseen yhdistetty vipumekanismilla toinen kynä, joka olisi piirtänyt saman kuvion varsinaiselle paperille.

Lisäksi hän oli yhdistänyt keksintöönsä mahdollisuuden säädellä mittakaavaa: vipusuhteita muuttamalla piirustuslaitteen käyttäjä olisi voinut piirtää varsinaiselle paperille halutessaan pienemmän tai suuremman kuvan kuin läpinäkyvälle alustalle.

Tämänkin keksinnön Spede on sittemmin jättänyt silleen ja siirtynyt toisten ideoiden pariin.

5. Aaltovoimala (1992)

Tämä on yksi niistä keksinnöistä, jotka osoittivat Speden olleen todella aikaansa edellä. Aaltovoimaa pidetään yhtenä tulevaisuuden energiamuodoista, mutta siinä ei ole vielä juurikaan päästy pilottivaihetta pidemmälle.

Spede lähetti oman aaltovoimalansa suunnitelmat Patentti- ja rekisterihallitukseen jo vuonna 1992. Hakemusta vietiin myös eteenpäin, mutta keksijä jätti asian sillensä vuonna 1993.

Sen sijaan Spede-Idean Raimo Kaukinen on edelleen innoissaan Pasasen kehittelemän aaltovoimalan mahdollisuuksista, ja haluaisi pitää tiedot keksinnöstä itsellään.

– Se toimii ihan varmasti! Sen vuoksi en oikein halua kertoa tästä keksinnöstä: kun patentti on mennyt vanhaksi, niin kuka tahansa voi tehdä, Kaukinen pyörittelee.

6. Uimarannoilla mukana pidettävä säilytyspussi (1975)

Kaavapiirros Spede Pasasen keksimästä uintipussista.
Patentti- ja rekisterihallitus

"Uimarannoilla on ongelmana erilaisten pikkutavaroiden sekä rahojen säilytys uinnin aikana. Mikäli ne jätetään uinnin ajaksi rannalle, on olemassa suuri riski siitä, että ne varastetaan", johdatteli Pertti Pasanen aiheeseen Patentti- ja rekisterihallitukseen lähettämässään hakemuksessa.

Tuohon mennessä samankaltaisia säilytyspusseja oli kehitetty ainakin Saksassa, Ranskassa ja kotimaassakin, mutta niissä oli Speden mielestä ongelmana toimimaton suuaukko. hän ehdotti tilalle ratkaisua, jossa pussin pää saataisiin kierrettyä tiiviisti jäykähkön listan ympärille.

Pussi olisi myös sidottu alapäästään uimahousun lahkeeseen kiinni, jolloin se ei pääse heilumaan sivulle uidessa. Tämänkin erikoisen keksinnön kohtalona oli joutua unholaan – mutta kukaanhan ei estä ottamasta vastaavaa ratkaisua käyttöön nyt uimakauden alkaessa.

7. "One size fits all" -kynttilänjalka (1999)

Kaavapiirros Spede Pasasen keksimästä kynttilänjalasta.
Patentti- ja rekisterihallitus

Oletko aina tuskaillut kynttilöiden kanssa, jotka eivät sovi kynttilänjalkaan? Spede kehitti tähänkin ongelmaan ratkaisun viimeisinä elinvuosinaan. Hänen patentoimassaan kynttilänjalassa taipuisat kielekkeet pitivät kynttilän aina suorassa, olipa se minkä kokoinen tahansa. Lisäksi kynttilän voisi polttaa loppuun, koska se sammuu automaattisesti veteen upotettuun tukirenkaaseen.

Kynttilänjalka on yksi niistä Speden keksinnöistä, jotka ovat menneet patenttihakemusta pidemmälle. Sille myönnettiin patentti kesäkuussa 2001, eli vain muutamaa kuukautta ennen keksijänsä kuolemaa. Spede-Ideassa kynttilänjalasta on valmistettu prototyyppi.

– Olen vähän kehitellyt kynttilänjalan valmistusmenetelmää eteenpäin ja ajatellut, että tekisin siitä jossain vaiheessa Pertin muistoesineen, Spede-Idean Raimo Kaukinen miettii.

Kaukisen kanssa Spede on kehitellyt myös muun muassa kallistumatonta kolmirunkoista purjevenettä ja akkukäyttöistä potkulautaa. Mutta näistä ja muista ideoista on päätynyt patenttivaiheeseen asti lopulta vain harva. Laajimmassa tuotannossa lienee ollut vuonna 1997 keksitty jätepussiteline, joita on Kaukisen mukaan valmistettu Spede-Ideassa "muutama sata".

Ideoi keksijänuraa vielä viimeisenä elinpäivänään

Pertti Pasanen asioi viimeiseen asti ahkerasti Patentti- ja rekisterihallituksessa esittelemässä ideoitaan. Vuonna 2001 PRH:n silloinen viestintäjohtaja Leo Lehdistö muisteli tapaamistaan keksijän kanssa tämän viimeisenä elinpäivänä.

– Tuona perjantaiaamuna en tavannut sitä tuttua sporttista ja ryhdikästä Spedeä, vaan huonokuntoisen, oikeaa jalkaa potevan vanhan miehen, Lehdistö kertoi PRH:n julkaisuun laatimassaan muistokirjoituksessa.

Tuolloin Spede esitteli ideaansa TV1:lle kaavaillusta sarjasta, joka olisi esitellyt keksintöjä ja keksijöitä. Vuosikymmenet etupäässä tv- ja elokuvaviihteen parissa puurtanut mies aikoi hoitaa vielä viimeiset asiat, ennen kuin olisi lopullisesti vapaa "toimimaan vain ja ainoastaan keksintöjen parissa". Tarina on tuttu: samana päivänä Spede meni vielä golf-kierrokselle, eikä palannut sieltä.

– Muistaakseni hän lähti meiltä oikein hyvillä mielin. Se osoittaa elämän traagisuutta, muistelee puolestaan PRH:n nykyinen viestintäpäällikkö Leena-Liisa Lehikoinen.

Näille keksinnöille Spede sai patentit

Menetelmä ja laite mäkihyppyjen pituuden mittaamiseksi (1978)
Hiihtohissi suksilla liikkuvan mäenlaskijan hinaamiseksi mäen päälle (1978)
Laite mäkihyppyjen pituuden mittaamiseksi (1981)
Tuulivoimalla kulkeva vene tai alus (1989)
Tuotemalli kuten muotinvalmistusmuotti ja menetelmä sen valmistamiseksi (1992)
Metallilevyistä valmistettu vene (1993)
Veneen iskunvaimennin (1993)
Metallilevyistä valmistettu vene (1994)
Veneen iskunvaimentaja (1995)
Kynttilänjalka (1999)