1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kokoomuksen ehdokkaat: Sosiaaliturvan varassa on liian helppo elää

Suurin osa kokoomuslaisista kansanedustajaehdokkaista on sitä mieltä, että Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Kotimaan uutiset
Henkilö painamassa vuoronumeronappia.
Yle

Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaiden mielestä Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa. Esimerkiksi Kaakkois-Suomen vaalipiirin viidestätoista vaalikoneeseen vastanneesta yli kaksi kolmesta pitää sosiaaliturvan varassa elämistä liian helppona. Perusteluina käytetään lähinnä työn houkuttelevuutta suhteessa sosiaaliturvaan.

– On räikeä vääryys, että työnteko ei ole tekijällensä aina taloudellisesti kannattavaa. Jos työttömän suusta kuulee lausahduksen "ei kannata mennä töihin", on sosiaaliturva väärin kohdennettu, tai liian suuri!, perusteleei Eero Aho Mikkelistä.

– Sivistysvaltion rooli on tarjota kansalaisilleen perustoimeentulo, mutta kyllä työstä tulisi palkita ja työnteon tulisi olla kaikissa olosuhteissa myös taloudellisesti palkitsevaa, jatkaa Aho vaalikoneen perusteluissaan.

– Jos meillä on työkykyisiä työttömiä ja avoimia työpaikkoja, niin aina löytyy parantamisen varaa työn houkuttavuuden lisäämisessä, kommentoi Kotkasta ehdolla oleva Marko "Fobba" Forss.

Sosiaaliturva nähdään myös tärkeänä, vaikka sen varassa elämistä pidettäisiinkin liian helppona.

– Sosiaaliturva on tärkeä turvaverkko. Tavoitteena tulee kuitenkin olla, ettei kukaan työkykyinen jää pitkäksi aikaa sosiaaliturvan varaan, vaan jokaisella työkykyisellä on mahdollisuus tehdä työtä. Kaikki työ on arvokasta, peruselee Saara Turkka Kouvolasta.

"Jokseenkin eri mieltä"

Koko Kaakkois-Suomen vaalipiirin ehdokkaista yli 60 prosenttia kallistuu toiselle puolelle. Kokoomuslaisista neljä ehdokasta on enemmistön kanssa samalla linjalla.

– Läheltä seuranneena en voi sanoa, että sosiaaliturvan varassa eläminen on useinkaan ihmisen oma valinta. Sosiaaliturvan väärinkäytöksiäkin toki tapahtuu, perustelee vastaustaan Paula Kylä-Harakka Kouvolasta.

Lue seuraavaksi