1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Yli puolet rakentamisesta on remontointia – rakennusala toivoo yrityksiltä vastuuta

Rakennusalan työllisyystilanne on huonontunut Pohjois-Suomessa jo neljättä vuotta peräkkäin. Taantuma on vähentänyt liikerakentamista ja asuntotuotantoa ja yli puolet rakentamisesta on nyt remontointia. Rakennusliitossa toivotaan, että valtiovalta toimisi suurten urakoiden kuten Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamisen puolesta.

talous
Rakennusnosturi.
Jouni Koutonen / Yle

Rakennusalan työttömyys pysyy Pohjois-Suomessa sitkeästi korkeana. Alan työllisyystilanne on ollut Pohjois-Suomessa laskusuunnassa jo neljättä vuotta. Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa lähes joka kolmas rakennusmies on vailla työtä.

Kainuussa rakennusalan työttömyysprosentti on peräti lähes 40. Taantuma on vähentänyt sekä liikerakentamista että asuntotuotantoa. Yli puolet rakentamisesta onkin nyt remontointia.

Rakennusliitossa toivotaan, että valtiovalta toimisi suururakoiden kuten Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamisen puolesta. Teoriassa neljän tuhannen hengen ydinvoimalatyömaa voisi työllistää vaikka kaikki pohjoisen Suomen työttömät 3200 rakennusmiestä. Rakennusliitto uskoo, että vastakkaisista puheista huolimatta ydinvoimalan rakentaminen työllistäisi nimenomaan suomalaisia.

– Lähtökohta tässä on kuitenkin Fennovoimallakin ollut, että alueella työskentelee suomalaisyrityksiä mahdollisimman paljon. Ja silloin kun siellä on suomalaisyrityksiä, me lähdemme siitä, että sinne työllistetään myös suomalaisia rakentajia, sanoo Rakennusliiton Pohjois-Suomen aluepäällikkö Juha Kauppinen.

Liitto: Lisävelkaa voisi ottaa

Kauppinen toivoo myös, että yritykset kantavat oman vastuunsa työllistämisestä nyt kun niille on annettu monenlaisia helpotuksia.

Nyt pitäisi työnantajapuolenkin ruveta täyttämään lupauksiaan, uusia työpaikkoja rakennusalalle.

Juha Kauppinen

– Myös työnantajapuolelta halutaan yhteiskuntavastuuta etenkin nyt kun heitä on tultu vastaan yhteisöveroasiassa ja Kela-maksuissa. Eli nyt pitäisi työnantajapuolenkin ruveta täyttämään lupauksiaan, uusia työpaikkoja rakennusalalle, vaatii Kauppinen.

Lisäksi koko Suomen talous olisi Rakennusliiton mukaan saatava nousuun. Keinoksi kävisi vaikka lisävelan ottaminen.

– Tarvitaan yleistä talouskasvua ja sehän ei lähde käyntiin muuten kuin elvyttämällä. Nyt olisi viisasta rakentaa ja ottaa vaikka lainaa elvytykseen ja investointeihin. Se tulisi lopulta takaisin siinä, ettei tarvitsisi hakea tulevina vuosina syömävelkaa.

Lue seuraavaksi