1. yle.fi
  2. Uutiset

Työttömät: "Ei mitään järkeä mennä töihin"

Pesukoneen hajoaminen tai koiran eläinlääkärilasku voi sysätä työttömän velkakierteeseen, joka estää uudelleen työllistymisen. Ulosottoveloista on muodostunut yhä useammalle työttömälle kynnys ottaa työtä vastaan. Palkasta voi jäädä vähemmän rahaa elämiseen kuin sosiaaliturvan varassa eläessä.

Kotimaan uutiset
Mahmoud Afsmartous.
Helsingin Työttömät -yhdistyksen viestintävastaava Mahmoud Afsmartous.Yle

– Ei mitään järkeä mennä töihin, näin sanovat ihan koulutetutkin ihmiset. Ei heitä tällä ulosottamisella mitenkään töihin kannusteta, kertoo viestintävastaava Mahmoud Afsmartous Helsingin Työttömät -yhdistyksestä.

– Itselläni ei ole ulosoton kanssa ongelmia, mutta olen ympäröity ihmisillä, joilla ei ole luottotietoja ja on paljon velkaa. Velkakierre on voinut alkaa siitä, että koira pitää viedä eläinlääkärille tai pesukone hajoaa. Se on työttömälle kallista ja sitten vipataan pikavippi niiden maksamiseen ja kohta lisää edellisten maksamiseen ja vielä ruokaan ja vuokraan, koska vipin korot ovat korkeat. Siinä on kierrettä kerrakseen, Afsmartous kertoo.

Uusi työpaikka – varsinkaan matalapalkkainen ja lyhytaikainen – ei olekaan enää pelastus kierteestä. Ulosottovelat haukkaavat palkkatuloista ison siivun samalla, kun asumisen ja toimeentulon tuet pienentyvät.

– Jos menet töihin, niin sen pitäisi olla kannattavampaa kuin mitä saa sossusta. Jos nyt sossusta jää käteen 480 euroa vuokrien jälkeen, niin ulosoton takia palkkaa jäisi käteen vähemmän. Jos velkaa on kertynyt jo useita tuhansia euroja, niin työtä pitäisi olla tarjolla vähintään pariksi vuodeksi, jotta pääsisi sitä velkaa edes lyhentämään, Afsmartous laskee.

20 vuotta ulosottolaskuja

Helsingin Työttömien toiminnanjohtaja Anna-Maria kantola kampesi itsensä 90-luvun laman synnyttämästä suosta sitkeästi maksamalla.

– 90-luvulla olin pienyrittäjä ja olimme itse asiassa kolmen asunnon loukussa. Miehelläni oli asunto, itsellä toinen ja toisella paikkakunnalla vuokralla kolmas. Tietysti asuntojen hinnat romahtivat ja vuokraa piti maksaa paitsi asunnosta niin myös yrityksestä. Kun kaikki silloin romahti, niin kyllähän se oli täysi kaaos. Minulla meni noin 20 vuotta sen maksamiseen.

– Kyllä se oli kovaa. Minulla ei ollut palkkatukityö vaan vähän parempi palkkainen ansiotyö, mutta suurin osa siitä meni ulosottoon. Onneksi ne vuodet ovat takanapäin, toiminnanjohtaja Anna-Maria Kantola Helsingin Työttömistä kertoo.

Lue seuraavaksi