1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Siian lippoaminen ja Kemijokisuun istutukset poikkeuslupien armoille?

Tuoreimmassa maa- ja metsätalousministeriön kalastusasetusluonnoksessa esitetään siian rauhoittamista mereen laskevassa joessa ja purossa syys-, loka- ja marraskuussa. Käytännössä se merkitsee syyssiian lippoamisen loppumista muun muassa Oulujoella, Iijoella ja Tornionjoella. Kemijokisuulla se tarkoittaisi siian mädinhankintapyynnin loppumista.

Kotimaan uutiset
Siikaa lypsetään kalanviljelylaitoksella
Kyösti Vaara / Yle

Kemijokisuulla pyydetään siikaa syksyisin mädinhankinnan vuoksi yleensä juuri viikkojen 37–48 välillä, siis syyskuun alkupuolelta marraskuun loppuun.

Juuri ennen pääsiäistä lausuntokierrokselle lähteneessä kalastusasetusluonnoksessa esitetään siian rauhoittamista mereen laskevassa joessa ja purossa syys-, loka- ja marraskuussa. Käytännössä se merkitsisi mädinhankintapyynnin loppumista.

Kemijokisuulla pyydettävä siika on kokonaan istutusten varassa, koska alueella ei ole kaloille kutupaikkoja.

Mätiä on saatu vuosittain reilut viisisataa litraa. Mädinhankintapyynnissä saaliiksi saatu siikamäärä on noin 13 tonnia syksyssä.

Jos asetus menee läpi siian pyynnin rajoittamisen osalta, lopettaa se myös syksyisen siian lippoamisen mereen laskevilla joilla. Mädinhankintapyynti ja siian lippoaminen olisi mahdollista ainoastaan Ely-keskusten poikkeusluvilla.