Kenian poliisi vitkasteli yliopistoiskussa

Poliisin erikoisyksikkö oli paikalla vasta 12 tuntia ensitiedon saamisen jälkeen.

Ulkomaat
Yliopistosta evakuoidut opiskelijat kerääntyivät suremaan iskussa kuolleita Garissassa perjantaina.
Yliopistosta evakuoidut opiskelijat kerääntyivät suremaan iskussa kuolleita Garissassa perjantaina. Carl De Souza / AFP / Lehtikuva

Viime viikon torstaina yliopistoon tehdystä terrori-iskusta saadut lisätiedot järkyttävät ja suututtavat kenialaisia. Pääkaupunki Nairobissa järjestetyssä mielenosoituksessa sadat opiskelijat vaativat vastausta siihen, olisiko kuolonuhreja ollut vähemmän, mikäli poliisi olisi toiminut nopeammin.

Opiskelijat veivät presidentti Uhuru Kenyattan toimistoon listan vaatimuksistaan, muun muassa maan turvallisuuskoneiston uudistamisesta, iskun uhreille pystytettävästä muistomerkistä ja vahingonkorvauksista heidän omaisilleen.

Poliisi sai tiedon Garissan kaupungissa yliopistossa meneillään olevasta terrori-iskusta aamuvarhaisella. Kesti kuitenkin 12 tuntia, ennen kuin Kenian poliisin erikoisyksikkö, lähitaisteluun ja panttivankien vapauttamiseen koulutettu Recce, ehti kokonaisuudessaan tapahtumapaikalle.

Sen jälkeen Recce toimi nopeasti. Se tappoi neljä asemiestä ja vapautti näiden pitämät panttivangit. Asemiehet olivat kuitenkin jo surmanneet 148 ihmistä yliopistolla.

Garissa sijaitsee 325 kilometrin päässä pääkaupunki Nairobista, mistä Recce kutsuttiin apuun.

Viranomaisten mukaan kuhnailu johtui siitä, että paikallista poliisia auttoi ensin armeijan sotilaita, ja sen uskottiin riittävän. Sotilaita kuitenkin kuoli tulitaistelussa.

Reccea ei avunpyynön jälkeenkään saatu nopeasti liikkeelle, koska poliisin kuljetushelikoptereissa oli teknisiä vikoja. Näin yksikkö jouduttiin lähettämään Garissaan kahdella pienkoneella ja maanteitse.

Lähteet: AP