Tutkija: Epätodennäköistä, että Venäjä ottaisi vastuuta Kreikan tulevaisuudesta

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras tapaa tänään keskiviikkona Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa.

Kotimaa
Alexis Tsipras.
Kreikan talouden ympärillä silmukka kiristyy. Valtion kirstun huhutaan tyhjenevän lähipäivinä kokonaan, mutta vieläkään sopua Kreikan ja euromaiden välillä lainaohjelman jatkosta ei ole näkyvissä. Kreikasta keskustelivat Aamu-tv:ssä Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela ja Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela arvioi, että Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin Venäjän-vierailulla on ennen kaikkea poliittista merkitystä. Jokela arvioi, että Kreikka saattaa käyttää Venäjää poliittisen painostuksen pelinappulana.

– Tsiprasilla on Kreikassa, ehkä myös laajemminkin, tarvetta osoittaa, että Kreikka ei nyt ole aivan yksin. He ovat joutuneet hyvin vahvan yhtenäisen euromaiden rintaman painostuksen kohteeksi, kun he ovat yrittäneet neuvotella lainaehtoja uusiksi, Jokela pohti Ylen aamu-tv:ssä.

Venäjä on hänen mukaansa samantapaisessa tilanteessa.

– Ukrainan kriisin takia Venäjä on joutunut eristyksiin. Nyt varmasti Venäjän valtionjohto haluaa osoittaa sekä omalle kansalle, että vähän laajemminkin, että näitä mahdollisia liittolaissuhteita Euroopan unionin jäsenmaihin on olemassa, Jokela jatkoi.

Jokela huomautti, että vielä ei ole ollenkaan selvää, onko Kreikka edes hakemassa Venäjältä lainaa tai millaisin ehdoin Venäjä voisi lainaa myöntää.

– Sitä pidetään hyvin epätodennäköisenä, että Venäjä ottaisi niin suuria riskejä, että se lähtisi samanlaisilla ohjelmilla kuin millä Kreikkaa on tuettu, eli ottaisi tavallaan vastuuta Kreikan tulevaisuudessa.