Kahdelta pyörältä neljälle – moottoripyöräonnettomuus vei Matti Marjamäeltä jalat alta

Onnettomuuteen ei tarvita edes holtitonta kaahaamista tai huonoja olosuhteita. Tämä on Matti Marjamäen sanoman ydin, kun hän kiertää kertomassa omaa tarinaansa siitä, miten hän joutui vaihtamaan moottoripyörän pyörätuoliin.

liikenne
Matti Marjamäki
Juha Vauhkonen / Yle

– Se oli aika tekemätön paikka sitten siinä kohtaa, kun totuus valkeni. Ei siinä ollut oikein muuta tehtävissä sitten enää kuin lyödä jarrut kiinni ja odottaa, koska liike loppuu.

Matti Marjamäki teki vuonna 2006 Punkalaitumella moottoripyörän selässä arviointivirheen. Hän luuli tien kaartuvan loivasti oikealle, kohtalokkain seurauksin.

– Katsoin vähän niin kuin metsän mukaan, mihin se tie jatkuu. Todellisuudessa se reikä siellä metsässä olikin omakotitalon piha, ja tie kääntyikin ihan toiseen suuntaan kuin mitä olin olettanut, Marjamäki kertaa tapahtumia.

Toki paljon pahemminkin olisi voinut käydä, mutta ei tässä ihan vähällä päästy nytkään.

Matti Marjamäki

Tuolloin 23-vuotias Marjamäki lensi pahasti moottoripyörän selästä ja seurauksena oli selkäydinvaurio.

– Toki paljon pahemminkin olisi voinut käydä, mutta ei tässä ihan vähällä päästy nytkään.

Lopputulema olisi ollut huomattavasti pahempi, jollei Marjamäellä olisi ollut kypärää. Kypärä pysyi päässä ja miehen pää ehjänä.

– Se on kahdestakin kohtaa mennyt halki päällipuolelta, mutta kun sitä koittaa sisäpuolelta, se on täysin ehjä sieltä. Se on ylipäätään antanut mahdollisuuden siihen, että selvisin hengissä. Onnekseni pääsin vielä ilman aivovammaa.

Kypärän remmi kunnolla kiinni

Matti Marjamäki on kertonut avoimesti onnettomuudestaan julkisuudessa ja parhaillaankin hän kiertää Liikenneturvan kanssa tapahtumissa kertomassa tarinaansa. Hänen lähtökohtansa on, että onnettomuus voi sattua kelle tahansa, ei pelkästään holtittomille kuljettajille.

– Tässä onnettomuudessani ei ole yhtään mitään ihmeellistä tai mitään niin erikoista, jonka taakse kuulija voisi mennä ja sanoa, että eihän nyt noin kenellekään käy. Mielestäni se on juuri niin tavallinen liikenneonnettomuus kuin olla voi, kuljettajan oma arviointivirhe, Marjamäki painottaa.

Tässä onnettomuudessani ei ole yhtään mitään ihmeellistä tai mitään niin erikoista, jonka taakse kuulija voisi mennä ja sanoa, että eihän nyt noin kenellekään käy.

Matti Marjamäki

– Siinä on tosi paljon pieniä vaikuttavia asioita, mutta sitten kun ne laitetaan riittävän lyhyelle aikajänteelle, lopputulema on aika iso rytinä.

Marjamäki puhuu mielellään nuorille, sillä he ovat alttiita joutumaan onnettomuuksiin myös oman ajattelemattomuutensa vuoksi.

– Nämä kyllä ymmärtävät asiat ihan varmasti, että ei se siitä ole kiinni. Kyllä he säännöt tietävät ja kaikki näin, mutta se noudattaminen ei aina välttämättä mene ihan maaliin asti.

– Käyn ainakin avoimesti kertomassa, mikä tilanteeni on. Valinta on heidän, ottavatko siitä oppia vai ei.

Yksi tärkeimmistä viesteistä nuorille on se, että kypärä kannattaa pitää visusti päässä.

– Toivoisin, että he kiinnittäisivät huomiota siihen, että se oikeasti tulisi kunnolla kiinni ja toisekseen, että kypärä olisi oikean kokoinen. Kypärä voi toimia oikein ainoastaan silloin, kun sitä käytetään oikein, Matti Marjamäki toteaa kokemuksen äänellä.