Vihreät ja Muutos 2011 -puolue haastoivat kokoomuksen ympäristöpolitiikasta ja eurosta – video

Kokoomuksen varapuheenjohtajan Janne Sankelon mielestä Fennovoiman uuden ydinvoimalan laitetoimittajaksi valittu Rosatom on luotettava tekninen toimija.

Kotimaa
Janne Sankelo, Juha Hietanen, Maria Ohisalo ja Jari Leino.
Kokoomuksen varapuheenjohtajan Janne Sankelon haastoivat Ylen puoluepäivässä Maria Ohisalo vihreistä ja Jari Leino Muutos 2011-puolueesta.

Vihreiden eduskuntavaaliehdokas Maria Ohisalo ja Muutos 2011 -puolueen eduskuntavaaliehdokas Jari Leino haastoivat kokoomuksen varapuheenjohtajan Janne Sankelon Ylen aamu-tv:n tentissä muun muassa ympäristöpolitiikasta ja eurosta.

Ohisalo nosti kokoomuksen viimeaikaisista ympäristöpoliittisista teoista esiin venäläisen Rosatomin valitsemisen Fennovoiman uuden ydinvoimalan laitetoimittajaksi, soidensuojelun jäädyttämisen sekä EU:n päästökaupan korjaamisen vastustamisen.

Sankelon mielestä kokoomuksen energiapaletti on kokonaisuutena järkevä.

– Tiedän, että Fennovoiman osalta, kun laitetoimittajaa valittiin siinä astui kuvaan vähän tämmöisiä kansainväliseen kriisiin liittyviä asioita, Sankelo myönsi.

Hän huomautti, että Suomessa on kokemuksia myös toimittajista, joilla on hankaluuksia.

– Rosatom on luotettava tekninen toimija tällä alueella, Sankelo jatkoi.

Sankelon mukaan kokoomuksen mielestä soidensuojelussa on tärkeää huolehtia siitä, että vuoropuhelu viranomaisten ja maanomistajien välillä säilyy.

EU:n päästökaupan uudistamisen jarruttelua Sankelo puolusti sillä, että Suomella ei hänen mielestään ole mahdollisuutta olla oppimestari ja "laittaa överiksi".

Muutos 2011 -puolueen ehdokas Jari Leino kysyi Sankelolta, missä vaiheessa kokoomus myöntää, ettei ole mitään järkeä pysytellä EU:ssa, josta tulee "yhä enemmän tulonsiirtounioni, jossa tehdään tukipaketteja toisensa perään". Leinon mielestä oikea ratkaisu olisi irrottaa Kreikka ja myös Suomi eurosta.

– Mielestäni Suomen paikka on ehdottomasti Euroopan unionin mukana. Siinä on taloudellinen ulottuvuus ja ehkä tällä hetkellä vielä enemmän myös sellainen turvallisuusnäkökulma, Sankelo sanoi.

Sankelo huomautti, että euroalueella tehdyt toimet ovat olleet Kreikkaa lukuun ottamatta monien muiden maiden osalta onnistuneita.