1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Myrskytuuli leviämässä lännestä – sähköjä poikki kymmeniltä tuhansilta

Rauma Kylmäpihlajan mittauspisteessä tuuli on puhaltanut keskiviikkona jopa 30 metriä sekunnissa. Suoma-myrsky on hellittämässä otettaan vasta illalla. Iltapäivällä sähköt ovat olleet poikki kymmeniltä tuhansilta kotitalouksilta, sähkönsiirtoyhtiöistä kerrotaan.

Kova tuuli kaatoi vaalimainoksia Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Keskiviikkoaamulla luoteistuuli on tuivertanut kaikkein voimakkaimmin länsirannikolla Rauman Kylmäpihlajan mittausasemalla. Keskituuli oli kello 7:n aikaan 24,6 metriä sekunnissa ja yksittäisessä puuskassa jopa 30,1 metriä sekunnissa. Länsirannikolla voimakkaita tuulenpuuskia on kaikkiaan havaittu paljon.

– Myös sisämaassa on mitattu voimakasta tuulta, Yle Uutisten meteorologi Kerttu Kotakorpi sanoo.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että myrskytuulesta voidaan puhua, kun kymmenen minuutin keskituulen nopeus on 21–32 metriä sekunnissa.

Tuuli riepottelee aluksi maan länsiosaa, myöhemmin keskiviikkona myös Keski- ja Etelä-Suomea.

Sähköt poikki jo kymmeniltä tuhansilta

Pirkanmaalla ja Satakunnassa kerrottiin aamulla tuulen aikaansaamista sähkökatkoista. Linjoille on kaatunut puita ja risuja lennellyt johdoille.

– Tällä hetkellä on reilulla kolmella tuhannella kodilla on sähköt poikki, käyttöpäällikkö Jörgen Dahlqvist sähkönsiirtoyhtiö Carunasta kertoi aamulla.

Caruna on Suomen suurin sähkönsiirtoyhtiö. Dahlqvistin mukaan vielä on aikaista ennakoida paluuta normaalitilaan.

– Tuulen on ennustettu jatkuvan pitkin päivää, että varmaan uusia vikoja tulee. Jos viat loppuisi tähän, korjaamiseen ei kovin kauaa menisi.

Voimakkaat tuulenpuuskat leviävät iltapäivällä maan etelä- ja keskiosiin.

– Jo toissapäivänä tuli varoituksia, että matalapaine on lähestymässä. Kyllä me eilen teimme varautumissuunnitelman mukaisia toimenpiteitä eli lisättiin resursseja, kenttäresursseja, ja myös vikapuhelujen vastaanottoon ja käyttökeskukseen on varattu lisää resurssia tälle päivälle, käyttöpäällikkö Dahlqvist sanoo.

Lounasajan lähestyessä ja tämän jälkeen Carunan vastaanottamien vikailmoitusten määrä on kasvanut: Sähköt olivat poikki kello 15.30 jälkeen hieman yli 18 000 asiakkaalta koko maassa.  Sähköverkkoyhtiö Elenialla sähköttömiä asiakkaita oli samaan aikaan hieman alle 14 000. Ongelmia sähkönjakelun kanssa on myös muun muassa Savon Voimalla.

Ilmoitusten määrä muuttuu jatkuvasti.

Pelastuslaitoksilla kiireistä - henkilövahingoilta vältytty

Varsinais-Suomen pelastuslaitos on huhkinut aamupäivän: 11.30 mennessä se on saanut hoidettavakseen parikymmentä myrskytehtävää.

– Ja tuuli yltyy koko ajan, päivystävä päällikkö Kari Alanko toteaa.

Pelastuslaitoksen väki on lähinnä raivannut pois teille rojahtaneita puita. Onneksi talojen tai ihmisten päälle ei ole puun puuta kaatunut, Alanko sanoo.

Henkilövahingoilta tai suurilta aineellisilta vahingoilta on vältytty myös Satakunnassa, jossa kiireisintä on ollut pelastuslaitoksen Etelä-Satakunnan alueella. Tehtäviä on ollut parikymmentä eli huomattavasti tavallista päivää enemmän, päivystävä palomestari Tero Kuusisto kertoo.

– Teille on kaatunut puita ja lisäksi on tullut sammutettavaksi muutama pieni maastopalo.

Pirkanmaalla pelastuslaitos oli saanut alkuiltapäivään mennessä kymmenkertaisen määrän tehtäviä verrattuna tavalliseen keskiviikkoon.

– Meillä on ollut 70 eri tehtävää. Peltikattoja on irronnut, puita kaatunut ja sähkölinjoja on mennyt poikki, tilannekeskuksen palomestari Tero Haapala luettelee ja lisää, että henkilövahinkoja ei ole tullut Pirkanmaan pelastuslaitoksen tietoon.

Ilmatieteen laitokselta Suoma-nimen saanut myrsky on heikkenemässä vasta illalla.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.