Vapaus valita työvuorot itse lisää tyytyväisyyttä sairaalassa

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa osa henkilökunnasta saa määritellä oman työaikansa. Uutta työvuorojen laadintaa noudatetaan jo usealla osastolla. Tarkoitus on yhä vain laajentaa käytäntöä.

Kotimaa
Keskussairaalan edustalla oleva kyltti ja taustalla itse sairaala.
Petri Puskala / Yle

Esimerkiksi synnytys- ja naistentautien osastolla viitisenkymmentä työntekijää on luonnostellut omia työvuorojaan excel-taulukkoon viime syksystä lähtien. Listat tehdään kolme viikkoa etukäteen.

Taulukossa värikoodit ohjaavat sitä, mihin vuoroihin on tulossa liikaa väkeä ja mihin tarvitaan lisää käsipareja. Vihreä on oikean mitoituksen merkki, keltainen kertoo alimiehityksestä ja lila kertoo liiasta työväestä juuri siinä työvuorossa. Lopuksi esimies katsoo, että listat saadaan kasaan, eikä kukaan työskentele liian pitkässä tuurissa.

Kätilö Sara Westman toteaa, että työntekijöiden on toki oltava joustavia, mutta oman työvuoron valitseminen tuo mielekkyyttä. Aiemmin joku toinen jakeli vuorot.

Suositut ja vähemmän suositut vuorot yritetään jakaa oikeudenmukaisesti. Eniten tunkua on sunnuntaitöihin ja yövuoroihin. Vs. osastonhoitaja Jenni Rintala kertoo, että työntekijät ovat olleet tyytyväisiä. Tutkimusten mukaan oma päätäntävalta lisää työtyytyväisyyttä.