1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuollutta eläintä ei saa dumpata roskikseen – omistaja hautaa vastuunsa vasta yhdessä lemmikin kanssa

Lemmikin kuolema käy helposti kalliiksi. Ainakin jos nelijalkaisen perheenjäsenen haluaa saatella viimeiselle matkalle arvokkaasti ja myötätunnolla.

Kotimaan uutiset
Turun pieneläinhaustausmaa Urusvuoressa.
Paula Koskinen / Yle

Sairaan ja vanhan lemmikin lopetus maksaa noin 30-140 euroa. Hinta vaihtelee aseman sekä lemmikin koon ja lajin mukaan. Lääkkeistä saattaa joutua maksamaan erikseen.

On harhakäsitys, että lemmikki kuolisi luonnollisesti.

Marina Liski

Tuhkaamiseen kuluu noin 40-240 euroa lemmikin painosta riippuen. Uurna maksaa muutaman kympin. Päälle voi tulla kuljetus- ja postikuluja.

Hautapaikka kunnalliselta pieneläinten hautausmaalta maksaa esimerkiksi Turussa 60 euroa ja Porissa 40-80 euroa. Lemmikin kuolema tulee kalliiksi. Moni on kuitenkin valmis maksamaan rakkaan perheenjäsenen viimeisestä matkasta.

Eläinlääkäriasema Pet-Vetin eläinlääkäri Sonja Westerholmin mukaan asemalla lopetetaan vähintään viisi lemmikkiä viikoittain. Hiljaisemmille asemille saatetaan kuitenkin tuoda vain yksi lopetettava lemmikki viikossa. Hänen mukaansa valtaosa omistajista tuo lemmikin ennemmin asemalle lopetettavaksi kuin odottaa luonnollista kuolemaa kotona.

– Ihan samassa tahdissa tuodaan lemmikkejä lopetettavaksi kuin syntyy uusia pentuja. Määrä on pysynyt suunnilleen samana ainakin viimeiset neljä vuotta. 80 prosenttia omistajista haluaa eutanasian. Harvoin odotetaan, että lemmikki kuolee kotiin, koska silloin lemmikki kärsii pitkään.

Myös Turun Seudun Lemmikkituhkaamon yrittäjä Marina Liski uskoo lemmikkien eutanasian yleistyneen.

– On harhakäsitys, että lemmikki kuolisi luonnollisesti. Useimmat vievät lemmikin lääkärille. Lemmikkiä hoidetaan melkeinpä paremmin kuin omaa itseä.

Harva haluaa tuhkat postitse

Sonja Westerholmin mukaan eläin rauhoitetaan ja nukutetaan ennen lopetuspiikkiä. Omistajat haluavat yleensä viettää viimeiset hetket lemmikin seurassa.

– Tilanne on äärimmäisen vaikea, joten on tärkeää ottaa omistaja huomioon. Ennen kuin annan lopetuspistoksen, kysyn haluaako omistaja olla paikalla. Jotkut eivät halua. Osa jää huoneeseen vielä piikin jälkeen hyvästelemään lemmikin.

Kun olin nuori, oli talon tapa, että heitettiin roskiin. Nyt eletään kovia aikoja eikä kaikilla ole varaa hautaamiseen.

Marina Liski

Marina Liskin mukaan ihmisillä on myös kova tarve keskustella lemmikkiensä elämästä ja kuolemasta.

– Kysyn yleensä, että minkä ikäinen tuhkattavaksi tuleva lemmikki oli. Juttu alkaa siitä.

Valtaosa lemmikinomistajista haluaa, että eläin tuhkataan lopettamisen jälkeen. Westerholmin mukaan harva ottaa lemmikin ruumiin mukaan klinikalta lähtiessään, sillä monella ei ole paikkaa, minne eläimen voisi haudata.

– Noin puolet valitsee yksilötuhkauksen ja puolet yhteistuhkauksen, Westerholm arvioi.

Koiria ja kissoja tuhkataan ylivoimaisesti eniten, mutta Liski on tuhkannut myös kaneja, jyrsijöitä, käärmeitä, kilpikonnia, neitokakadun ja chinchillan. Marina Liskin mukaan tuhkaamisten määrässä on tapahtunut pieni notkahdus.

– Nyt laitetaan enemmän suoraan maahan kuin tuhkataan, koska taloustilanne on huono, mutta tuhkaaminen on kyllä yleistynyt.

Lemmikin tuhkaaminen kestää tunnista kolmeen tuntia. Omistaja saa tuhkat viikossa. Liskin mukaan tuhkat voi hakea itse, tilata omalle ovelle kotiinkuljetuksella tai antaa postin kuljetettavaksi.

– On kurjaa odottaa postissa itku kurkussa. Saaristoon ja Ahvenanmaalle tuhkat lähetetään kuitenkin usein postissa. Ihmiset kyselevät paljon, että onko tässä varmasti juuri meidän lemmikin tuhkat.

Lemmikkiä ei haudata mihin hyvänsä

Lemmikin voi haudata esimerkiksi omalle kotipihalle tai kesämökin pihalle. Lemmikkejä haudataan paljon myös kuntien pieneläinhaustausmaille. Turun Urusvuoreen on haudattu alle 200 lemmikkiä.

– Hautaamiseen tarvitsee maanomistajan luvan, ohjeistaa huhtikuun alkuun astin Turun eläinhaustausmaata hoitanut Marjut Kuru.

Monella kunnalla on myös muistolehtoja tuhkien sirotteluun. Tuhkat voi myös jättää tuhkaamon siroteltavaksi, jos lemmikki on tuhkattu yhdessä usean muun kanssa.

Aivan mihin hyvänsä kuolleen eläimen ruumista ei saa jättää.

– Kun olin nuori, oli talon tapa, että heitettiin roskiin. Nyt eletään kovia aikoja eikä kaikilla ole varaa hautaamiseen. En silti usko, että kukaan tekee sellaista, ellei ole painava pakko, Liski pohtii.

– Olen kuullut, että kuolleita eläimiä heitettäisiin roskiin, mutta tarkemmin en siitä tiedä. Se on kiellettyä tautien leviämisen takia. Eläin pitää haudata riittävän syvälle ja vesistöjen viereen ei tietenkään saa haudata. Maalaisjärkeä pitää käyttää, Kuru sanoo.

Lähteet: Jutussa mainitut hinnat perustuvat usean Lounais-Suomessa tai valtakunnallisesti toimivan lääkäriaseman sivuillaan tai puhelimitse ilmoittamiin maksuihin.

Lue seuraavaksi