Hyppää sisältöön

Simo Häyhän perintö elää muun muassa ampumakisoissa – legendasta tekeillä elokuva

Häyhä on tuttu monelle Pohjois-Karjalassa asepalvelusta suorittaneelle. Simo Häyhä tarkka-ampujakilpailuja on käyty Nurmeksessa Sotinpurolla 1970-luvun lopulta. Kävipä Häyhä itsekin testaamassa radan. Legendaarisesta tarkka-ampujasta on nyt tekeillä elokuva. Elokuvan ohjaa Olli Saarela.

Kuvakaappaus Der Spiegel -lehden verkkosivuilta. Kuva: Kuvakaappaus Der Spiegelin verkkosivuilta

Maailmanmaineeseen nousseesta (siirryt toiseen palveluun) suomalaisesta tarkka-ampujasta, Simo Häyhästä valmistellaan elokuvaa. Elokuvaohjaaja Olli Saarela valmistelee elokuvaa keräämällä aineistoa Etelä-Karjalassa vaikuttaneesta Häyhästä.

– Tulemme jalkautumaan maakuntaan ja kaikki mahdollinen muistitieto ja apu ovat siinä vaiheessa tarpeen, Saarela sanoo Yle Etelä-Karjalalle.

Häyhän kanssa kierroksella

Joensuulainen kauppaneuvos Väinö Broman oli Simo Häyhän seurassa, kun ensimmäinen Häyhän nimikkokilpailu käytiin Sotinpurolla. Broman on itse olympiatason haulikkoampuja. Juuri Broman lahjoitti Simo Häyhä tarkka-ampujakilpailun palkinnot, hopeiset muistolaatat.

– Olimme Häyhän kanssa ampumassa, tilaisuutta varten oli valittu varastosta ensiluokkainen kivääri, jonka kantahenkilökunta oli vielä kohdistanut.

– Häyhä ampui ensimmäisiin maaleihin yhden kerran ja totesi, että tämä ase ei vie kohti. Pataljoonan komentaja oli silloin Jaakko Aatolainen, joka tämän kuultuaan kysyi vielä Häyhältä, että miten niin ei vie kohti. Häyhä vastasi tähän, että ei osu, ase vie vikaan.

– Aatolainen komensi pakalle jonkin kapteenin, jonka vastuulla aseen tarkkuuttaminen oli ollut. Kapteeni kävi tarkistamassa aseen ja tuli nolona takaisin. Jostain syystä se vei 40 senttiä alas ja vasemmalle. Mitä lie tapahtunut sen ensimmäisen kohdistamisen jälkeen.

– Vaikka ei kilpaa ammuttukaan, niin sadalla ja puolellatoistasadalla metrillä vielä jollain tavalla pärjäsin, mutta 600 metrillä en enää Häyhälle mahtanut mitään.

Perinnettä jatkaa esimerkiksi Tarkka-ampujakilta, joka järjestää Simo Häyhä -kilpailuja vuosittain.

Kollaan perinteet Kontiorannassa

Tarkka-ampuja Simo Häyhä liittyy Pohjois-Karjalan Prikaatiin ja prikaatia edeltävään Karjalan Jääkäripataljoonaan niin, että pataljoona oli Kollaan - Uomaan taisteluiden joukko-osaston perinneosasto. Jr 34 ryhmitettiin Kontioniemeen kesällä 1940.

Juuri tämän vuoksi Kontioniemessä seisoo Kollaan Vasama. Häyhä soti Kollaalla jalkaväkirykmentti 34:n kuudennessa komppaniassa. Häyhän arvioidaan ampuneen (siirryt toiseen palveluun) kolmen kuukauden aikana liki 550 vihollisen sotilasta.

Sota loppui haavoittumiseen

Häyhä niitti mainetta jo sodan aikana. Esimerkkinä mainittakoon, että hän sai lahjaksi kiväärin ruotsalaiselta liikemieheltä, Eugen Johanssonilta Kollaalla helmikuussa 1940. Taistelussa Häyhä luotti omaan pystykorvaansa. Häyhä lahjoitti Johanssonin kiväärin vuonna 1978 säilytettäväksi Karjalan Jääkäripataljoonassa, joka ylläpiti hänen talvisodan joukko-osastonsa JR 34: perinteitä.

Kollaan taistelut olivat koitua lopulta Häyhän kuolemaksi, tarkka-ampuja haavoittui vakavasta maaliskuun kuudentena 1940, juuri ennen talvisodan loppua leukaan osuneesta räjähtävästä luodista.

Jatkosotaan Häyhä ei päässyt, hän palveli kotirintamalla. Simo Häyhä kuoli vuonna 2002.