Paikallislehti on tärkeä side kotiseudulle myös netissä ja somessa

Ylä-Kainuu-lehti on ilmestynyt 50 vuotta noudattaen ensimmäisen päätoimittajan ajatusta paikallisuudesta. Lehden on kerrottava pienistäkin asioista. Nyt paikallislehti on samalla ajatuksella myös netissä ja somessa.

internet
Ylä-Kainuu -lehti.
Katja Oittinen / Yle

Ylä-Kainuu-lehti (siirryt toiseen palveluun) on vuosien saatossa vaihtanut nimeään kolme kertaa. Ensin se ilmestyi nimellä Suomussalmi ja myöhemmin nimeksi muutettiin Salmelainen. Nykyään Ylä-Kainuun levikki ulottuu myös Hyrynsalmelle ja Puolangalla.

Maailma muuttuu, mutta paikallinen lehti pysyy paikallisena.

– Paikallislehdellä on suuri merkitys kaikkien muutosten keskellä, koska se on kaikista lähinnä lukijaa ja kiinni arkielämässä. Kun maailmalla tapahtuu sellaisia asioita mihin ei voi vaikuttaa, niin paikallislehti on turvallinenkin, koska ollaan lähellä lukijaa. Me kerromme niistä asoista, jotka vaikuttavat omaan elinympäristöön, sanoo päätoimittaja Sirkku Rautio.

Paikallislehti pyrkii olemaan myös alueen asukkaiden toiminnassa mukana ja luoda osaltaan elinvoimaisuutta.

– Siihen voi vaikuttaa tuomalla esiin onnistumisia, uusia ideoita, herättää keskustelua ja kannustaa muitakin oman kotiseudun ja kunnan hyväksi, Rautio sanoo.

Lehti on tärkeä myös poismuuttaneille

Ensimmäinen Ylä-Kainuu-lehti ilmestyi 5.2.1965. Lehden perustaja ja päätoimittaja Matti Vainio kirjoitti pääkirjoituksessaan: Suomussalmi tulee ilmestymään joka perjantai ja sen tarkoituksena on kertoa mahdollisimman tarkoin ja puolueettomasti kaikista pitäjän tapahtumista, pienistäkin.

Meillä on paljon tilaajia myös muualla Suomessa ja ulkoimailla, joille paikallislehti on hyvin tärkeä tänne entiselle kotiseudulle.

Sirkku Rautio

– Tätä linjaa jatketaan nyt 50 vuotta myöhemmin ja hyvin vahvasti, vakuuttaa päätoimittaja Sirkku Rautio.

Lehti ei kuitenkaan ilmesty pelkkänä paperiverisiona, vaan se löytyy myös netistä ja somesta.

– Meillä on paljon tilaajia myös muualla Suomessa ja ulkoimailla, joille paikallislehti on hyvin tärkeä tänne entiselle kotiseudulle, ja haluamme ehdottomasti pitää heidät mukana, Rautio sanoo.

– Hyvällä henkilökunnalla on halua kehittää lehteä on edelleen. Nyt me teemme esimerkiksi nettivideoitakin. Näkemykseni mukaan meillä on hyvä tulevaisuus edessä, kunhan pysymme kehityksessä mukana.