1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Peruskouluissa tapahtuvaa väkivaltaa ja uhkailua yritetään nyt torjua nettilomakkeella

Kahdeksassa helsinkiläisessä peruskoulussa kokeillaan nettilomaketta, jolla oppilaat voivat ilmoittaa kokemastaan väkivallasta tai sen uhasta verkkoteitse. Kokeilun onnistuessa nettilomake saattaa päätyä jokaiseen peruskouluun Helsingissä.

Nettilomakkeella halutaan alentaa kynnystä kertoa uhkatilanteista aikuiselle. Kuva: Jukka Koski / Yle

Helsingin opetusvirasto kokeilee kahdeksassa Helsingin peruskoulussa nettilomaketta, jonka avulla yritetään kitkeä kouluista pois väkivaltaa tai sillä uhkailua.

Kokeilussa ovat mukana Hiidenkiven, Käpylän ja Latokartanon peruskoulut, Porolahden yläkoulu, Malminkartanon, Meri-Rastilan ja Roihuvuoren alakoulut sekä Pakilan yläkoulu.

Nettilomakkeessa oppilas voi kuvailla, mitä hänelle on tapahtunut ja miten tapahtuma on vaikuttanut häneen. Ilmoituslomake lähetetään koulun kuraattorille, joka päättää mahdollisista jatkotoimenpiteistä. Toimenpiteisiin on ryhdyttävä seitsemän työpäivän kuluessa ilmoituksesta.

Mikäli nettilomakkeen käytön kokeilusta saatavat tulokset ovat hyviä, aikoo opetusvirasto ottaa lomakkeen käyttöön kaikissa Helsingin kaupungin peruskouluissa.

Nettilomakkeella ei opetusviraston mukaan pyritä korvaamaan kontaktia kasvokkain aikuisen kanssa. Lomakkeella halutaan sen sijaan täydentää oppilaiden ja aikuisten välistä kommunikointia ja helpottaa avun hakemista jo varhaisessa vaiheessa.

Lisäksi tavoitteena on kerätä yhteen tärkeää tietoa oppilaiden kokemista uhkatilanteista.