Risto Dufva puskee Lukkoa finaaliin: "Meillä jäi työ kesken viime vuonna"

Rauman Lukkoa painaa finaaliin 27 vuotta kestänyt nälkä: Lukon viimeisin finaalipaikka on vuodelta 1988. Valmentajan mukaan yksittäisiin voittoihin ei ole tyytyminen. Ainoastaan finaalipaikka kelpaa.

urheilu
Lukon päävalmentaja Risto Dufva.
Jari Pelkonen / Yle

Pudotuspelien välipäivät eivät tarjoa suurta hengähdystaukoa edes perheellisille kiekkoilijoille. Jos mielii päästä finaaliin, pitää viireen pysyä yllä välipäivinäkin, sanoo SM-liigan play off -sarjaa kiskovan Rauman Lukon valmentaja Risto Dufva.

– Pitkälle pitää ja tuleekin toimittua jääkiekon ehdoilla halusi tai ei. Play off -jakso on aina intensiivinen.

Lukko on pelannut finaalissa viimeksi keväällä 1988. Haave painaa sen verran, että yksittäiset voitot eivät riitä kohottamaan ainakaan valmentajan jalkoja maasta.

– Yksittäisen pelin jälkeen ei tule hyvää oloa. Huoli ja murhe ovat kuitenkin kokonainen paketti: play off -sarja ja siitä jatkoon meneminen.

Dufva on kuitenkin tyytyväinen siihen, miten Lukon maailma nyt makaa.

Meillä jäi työ kesken viime vuonna ja nyt haluamme viedä sen pidemmälle.

Lukon päävalmentaja Risto Dufva

– Kolmessa vuodessa olemme oppineet aika hyviksi play off -leikkijöiksi. Meillä jäi työ kesken viime vuonna ja nyt haluamme viedä sen pidemmälle.

Välipäivät eivät tarjoa luppoaikaa

Koko joukkueen näkökulmasta välipäivinä tehdään kuitenkin vähemmän, jos yhteisen harjoittelun määrää verrataan runkosarja-aikaan. Joukkuetovereita ei kuitenkaan pääse pakoon.

– Harjottelua ei käytännössä ole, ja palautteenannon pitää olla lyhyttä ja selkeää. Meillä on kuitenkin sellainen tapa, että melkein jokaisena välipäivänä kokoonnutaan. Yleensä haluan, että pysytään kiinni arjessa.

Lukko on taistellut kovaa läpi kauden. Voittajan vire löytyi viimeistään edellisessä kahdessa pelissä Tapparaa vastaan. Kummassakin Lukko otti voiton. Valmentajan mukaan voittoja ei voi toivoa ilmaiseksi. Myös tappiot pitää kestää.

Ennen play off -kierroksen alkua joukkue kokikin kovan takaiskun, kun Jerry Ahtola loukkaantui. Pudotuspelien jo alettua loukkaantui puolestaan Ville Vahalahti.

– Villen jääminen pois Kalpa-ottelussa oli järkytys. Molemmat ovat erittäin merkittäviä pelaajia joukkueessa, mutta määrätietoisuus ei saa siitä kärsiä. Pitää olla valmis toimimaan myös vastoinkäymisten alla.

Dufvan mielestä suunnittelemalla ja pohtimalla ei ratkota ainuttakaan peliä. Kaikki lähtee teoista.

– Ainoastaan tekemisen kautta voi vaikuttaa tulevaisuuteen.

klo 15.15 korjattu Jerry Ahtolan nimi oikeaan muotoon