Forssassa sotkuinen konkurssi: 1200 konttia täynnä jäteöljyä odottaa kuka raottaa lompakkoa

Ekoportin konkurssipesältä Forssaan jääneistä jätekonteista on tullut kipupiste yhtiön konkurssimenettelyssä. Yli 1 200 konttia sisältävät ongelmajätteeksi luokiteltavaa jäteöljyä. Mikään taho ei kuitenkaan halua ottaa vastuulleen ja maksettavaksi jätevuorta.

talous
Tiia Piiponniemi kävelemässä jätekonttien välissä
Konkurssiin hakeutuneelta Ekoportilta jäi 1200 konttia ongelmajätettä Forssaan. Jätekonttien tuhoamisesta syntyvälle arviolta reilun miljoonan euron laskulle ei vielä maksajaa ole löytynyt.

Ekoport jätti Forssaan taakseen yhden uuden tuotantolaitoksen, suuren määrän toteutumattomia haaveita ja 1 200 jätekonttia. Turusta tuoduista lähinnä laivojen öljyisiä pilssivesiä sisältäneistä konteista piti jalostaa dieseliä.

Teräsvahvistettuja kontteja hallin ulkona pihamaalla
Näiden konttien sisällöistä piti jalostaa dieseliä, mutta temppu ei koskaan onnistunut.Ville Välimäki / Yle

Jalotustehdas ei koskaan toiminut kuten piti.

Kontit sisältävät pilssivesien jäännöksiä, joissa on muun muassa mangaania, rikkiä ja lyijyä. Se on ongelmajätteeksi luokiteltavaa öljyjätettä.

Yle kävi alkuviikosta Ekoportin tiloissa Forssassa, jossa kontteja on varastoituina kaarihallissa vieri vieressä kahdessa kerroksessa.

Ekoportin konkurssipesän hoitaja, asianajaja Pertti Ylikrakan mielestä yhtiön velkojilla ei voi olla vastuuta jäljelle jääneistä jätteistä.

Etelä-Suomen aluehallintovirastossa ollaan sitä mieltä että vastuu jätekonttien hävittämisestä kuluu konkurssipesälle. Lasku voi lopulta kuitenkin jäädä valtiolle.

Tuomioistuin ratkaisee viime kädessä kuka maksaa

Ylikraka arvioi, että jätteiden hävittäminen ongelmajätelaitoksella maksaa 1 - 1,5 miljoonaan euroa. Ekoportilla oli konteille vain 1 000 euron vakuus.

– Pitääkö nyt velkojien ryhtyä maksamaan jätteistä? Viime kädessä jätteiden hävittämisvastuusta päättää tuomioistuin. Konkurssipesän mielipide on joka tapauksessa se, että vastuu ei voi olla yhtiön velkojilla, sanoo Ylikraka.

Vastuu ei voi olla yhtiön velkojilla

Pertti Ylikraka

Ekoportilla oli Forssaan suuria suunnitelmia. Yhtiö väläytteli useiden kymmenien ihmisten palkkaamista Kiimassuolle rakentamaansa tuotantolaitokseen. Viimeisen vuoden ajan yhtiö kertoi Forssan tehtaan olevan koekäytössä, mutta siellä oli ilmennyt ongelmia.

– Alkuperäinen suunnitelma oli aika uskomaton. Sinne myllyyn piti laittaa kaiken näköistä orgaanista jätettä ja toisesta päästä piti tulla öljyä. Se kuulosti ihmeen hienolta, myöntää Forssan ympäristöpäällikkö Niina Salminen-Åberg.

Tikulla kontista nostettua mustaa mönjää
Osa öljystä on jo muuttunut pastamaiseksi mönjäksi.Tiia Piiponniemi / Yle

Turussa pääpaikkaansa pitävä Ekoport haki lopulta itsensä konkurssiin tämän vuoden helmikuussa. Konkurssipesällä oli varallisuutta runsaat viisi miljoonaa euroa, mutta sen velat olivat noin 2,5 miljoonaa euroa.

– Yhtiö oli investoinut Forssaan miljoonia, Pertti Ylikraka laskeskelee.

Jatkajan löytymistä Ekoportin toiminnalle hankaloittaa se, että kukaan ei halua ottaa kontolleen yhtiön jäljiltä jääneitä jätteitä.