Koulujen korjauskierteessä räpiköivä Hämeenlinna vakuuttaa oppineensa virheistä – mutta missä korjausrahat?

Hyvin monet koululaiset, opettajat ja päiväkodin piltit joutuvat hengittämään surkeaa sisäilmaa. Koulurakennusten ja päiväkotien sisäilmaongelmat voivat jatkua Hämeenlinnassa vielä pitkäänkin, vaikka ongelmiin on tartuttu. Huonoon kuntoon päästettyjä kouluja puretaan ja tilalle nousee uusia suurkouluja, mutta yhä korjausvelka vain kasvaa.

Kotimaa
Kaivurit purkavat Nummen koulua
Nummen koulua pannaan maan tasalle Hämeenlinnassa sisäilmaongelmien takia. Tilalle nousee 900 oppilaan suurkoulu ja palvelukeskus.Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnassa vähintään parissakymmenessä koulussa tai päiväkodissa on todettu enemmän ja vähemmän vaikeita sisäilmaongelmia viime vuosina.

– Ongelmat tulivat esiin viitisen vuotta sitten ja sen jälkeen niitä on riittänyt, kertoo Hämeenlinnan kouluista ja päiväkodeista vastaava tilaajapäällikkö Antti Karrimaa.

– Sen jälkeen suurin osa työaikaa on mennyt sisäilmaongelmien kanssa. Meillä on koko ajan päällä useita kohteita, joissa on erilaisia toimenpiteitä käynnissä, kiinteistöjen tyhjentämisistä, uudisrakennuksiin, peruskorjauksiin, purkaustoimenpiteisiin, väistötilojen etsintään eli kyllä tämä aikamoinen homma on.

Eri rakennusten ilmasto-ongelmilla on yhteisiä tekijöitä, kertoo rakennustekninen asiantuntija Mika Metsäalho Hämeenlinnan Linnan Tilapalveluista.

– On erilaisia yhteisiä teknisiä ongelmia esimerkiksi liian alhaalle rakentaminen, matalaperusteiset valesokkelit. Yleensäkin 70–80 lukujen rakentamistapa ja –säännökset ovat ongelman pohjalla, sanoo Mika Metsäalho.

Kiinteistönhoidosta vastaavat tietävät, miten ongelmista päästäisiin – vaihtoehdoiksi jäävät joko entistä suuremmat koulut tai riittävästi lisärahaa nykyisille kouluille.

Suurkouluja ja korjausvelkaa

Parhaillaan Hämeenlinnassa puretaan sisäilmaongelmien takia Nummen koulua. Kaupunki valmistelee suljetun purkukoulun paikalle uutta, 900 oppilaan Nummen suurkoulua ja palvelukeskusta. Palvelukeskuksen toteuttajaa ei ole vielä valittu, edes piirustuksia uudesta koulusta ei ole. Valmista silti pitäisi olla kolmen vuoden päästä.

Hämeenlinnan kaupunki vaikuttaakin valinneen kantakaupungissa voimakkaan suurkoululinjan – huonoon kuntoon päästettyjä kouluja puretaan ja korvataan ne keskitetyillä ratkaisuilla.

Koulujen ja päiväkotien kunnossapitovarat ovat olleet euromääräisesti samalla tasolla vuodesta 2007 vuoteen 2014. Täksi vuodeksi niitä on lisäksi pienennetty viime vuodesta – yli viidenkymmenen miljoonan euron korjausvelka kasvaa siis joka vuosi kahdella miljoonalla eurolla.

– Ongelma on tietenkin aina raha. Jos korjausmäärärahat koko ajan pienenevät, niin korjausvelka vain kasvaa eli korjattavaa on koko ajan enemmän kuin on mahdollista korjata. Se hidastaa myös sisäilmaongelmien korjaamista, harmittelee Mika Metsäalho.

Parempaan sisäilmaan siirtyminen siis vie aikaa – etenkin niissä rakennuksissa, joissa terveysongelmat eivät ole aivan akuutti uhka.

Tulevaisuudessa lapset hengittävät parempaa ilmaa

Lyseon koulun oppilaat marssivat ulos koulustaan helmikuussa huonon sisäilman takia. Kesän aikana Keskuskoulun ilmastointi remontoidaan ja kouluun tehdään luokkakohtaiset tulopoistokoneet. Sen sijaan huonokuntoinen Kaurialan koulu suljetaan keväällä ja suljettavien koulujen lista saattaa jatkua tästäkin.

– Siinä varmaan tulee mietintään sekin, että edelleen luovutaan osasta kiinteistöjä ja pyritään pitämään tehokkaammassa käytössä ja paremmassa kunnossa ne, mitä on jäljellä, pohtii Metsäalho.

Parempaa päin kuitenkin mennään, uskovat asiantuntijat. Viiden vuoden rumbasta on ainakin Hämeenlinnassa otettu opiksi.

– Ongelmat on tiedostettu ja niihin osataan kiinnittää huomiota tulevissa korjauksissa ja rakentamisissa, uskoo tilaajapäällikkö Antti Karrimaa.

Myös rakennustekninen asiantuntija Mika Metsäalho uskoo, ettei ainakaan vanhoja virheitä enää tehdä.

– Koskaan ei tietenkään tiedä, mitä uusia asioita tulevaisuus tuo tullessaan, mutta tietoa on saatu niin paljon, että ainakin nykyisiin ongelmiin johtaneet sudenkuopat osataan kiertää. Osaamista alkaa olla, mutta valvonta on erittäin tärkeää ja siihen kiinnitämme erityistä huomiota.

Edit 9.4.2015 klo 13:46: korjattu viimeisestä kappaleesta tieto Lyseon koulun sulkemisesta. Koulua ei suljeta vaan se remontoidaan.