Keskustan ehdokkaat: Viinit ja vahvat oluet ruokakauppaan

Kaksi kolmasosaa kaakkoissuomalaisista keskustan eduskuntavaaliehdokkaista jättäisi keskioluen laimentamisen väliin ja toisi viinit sekä vahvat oluet ruokakauppojen valikoimiin.

Stout
Viinit ja vahvat oluet löytyvät nykyisin Alkon hyllyistä.
Petri Vironen / Yle

Ylen vaalikoneeseen vastasi kaikki uuden vaalipiirin 17 keskustaehdokasta. Yksitoista ehdokasta katsoo, että viinit voisi tuoda kauppojen hyllyihin. Kuusi pitäisi ne edelleen Alkon vastuulla.

– Viinit ja vahvat oluet voisivat puolestani tulla ruokakauppoihin. En usko ihmisten holhoamiseen, vaikka alkoholiongelmat on syytä ottaa vakavasti., perustelee savonlinnalainen ehdokas Hanna Kosonen.

– Tällä hetkellä alkoholista aiheutuu vuosittain noin viiden miljardin euron menot, mikä on todella suuri summa suomalaisille veronmaksajille, Kosonen muistuttaa.

Myös koneeseen ehdokaskaartiin kuuluva Markku Laukkanen Kouvolasta lisää myönteiseen kantaansa varauksia.

– Tähän suuntaan mennään. On lisättävä toimia alkoholikasvatuksen ja -valistuksen lisäämiseksi. Haitat tulee ottaa vakavasti, Laukkanen perustelee vaalikonevastauksessaan.

"Alueellinen kokeilu"

Ehdokas Jukka Vuorinen Savitaipaleelta ehdottaa alueellista kokeilua ennen viinien myynnin höllennyksiä.

– Monissa Euroopan maissa alkoholijuomien myynti ruokakaupoissa ei aiheuta mitään ongelmia, mutta enpä usko, että ihan sama noin vain kuitenkaan toteutuisi Suomessa. Kai tässä voitaisiin järjestää alueellinen kokeilu ja katsoa kuinka käy.

– Viinan saatavuushan ei ole Suomessa mikään ongelma. Monet vaan eivät ole ymmärtäneet, että se on säilyvää tavaraa eikä sitä kaikkea aina tarvitse juoda heti, Vuorinen perustelee.

Ylen vaalikone (siirryt toiseen palveluun)