Keskustelu koulupahoinpitelystä pääsi käsistä – poliisi toivoo nettikirjoittelun rauhoittuvan

Kuopiolaiskoulussa tapahtunut lapsen pahoinpitely on tuonut jälleen esiin nettikeskustelujen nurjan puolen, ja törkeästä kirjoittelusta kärsivät jo asianosaiset lapset. Poliisi kehottaa nettikirjoittelijoita harkitsemaan sanojaan tarkemmin.

Kotimaa
Poliisin hihamerkki
Nina Keski-Korpela / Yle

Poliisi toppuuttelee koulussa tapahtuneeseen pahoinpitelyyn liittyvää nettikeskustelua. 10-vuotias oppilas pahoinpideltiin kuopiolaiskoulussa helmikuussa, ja asiasta kerrottiin tiedotusvälineissä.

Poliisi sai tapauksesta rikosilmoituksen ja puhutteli epäiltyjä alaikäisiä tekijöitä sosiaaliviranomaisten kanssa. Tutkinta päätettiin kuitenkin puhuttelujen jälkeen, koska alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan.

Lasten huoltajat olivat läsnä puhutteluissa. Poliisin tietojen mukaan asiaa on käsitelty myös koulussa opettajien, asianosaisten lasten ja heidän vanhempiensa kesken.

Netissä keskustelu tapauksen ympärillä velloo kuitenkin yhä ja kirjoittelu on äitynyt loukkaavaksi.

– Siellä on lähdetty haukkumaan lasten vanhempiakin ja menty asiattomuuksiin, kertoo rikoskomisario Markus Taskinen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisi on myös saanut yhteydenottoja henkilöiltä, jotka eivät ole millään tavalla osallisia tapaukseen, mutta jotka ovat halunneet tehdä tapauksesta rikosilmoituksen luettuaan siitä.

Poliisin mukaan tapauksen käsittelyn jatkaminen netissä ei ole siihen liittyvien lasten edun mukaista, sillä asiaton keskustelu vaikuttaa myös heihin.

Poliisi haluaa muistuttaa yleisesti hyvistä käytöstavoista netissä. Rikoskomisario Taskisen mukaan olisi toivottavaa, etteivät kirjoittajat sortuisi tunnekuohuissa esimerkiksi kunnianloukkauksiin, vaan maltti säilytettäisiin myös nettikeskusteluissa.