Amerikkalainen poliisikoulu halutaan uuteen uskoon

Poliisien arvostus on alamaissa Yhdysvalloissa. Syynä on virkavallan ja värillisten ryhmien välien kiristyminen eri puolilla maata. Syvä epäluulo alkoi Fergusonin mellakoista viime kesänä.

Ulkomaat
Poliisiopiston luokkahuone.
Yle

– Fergusonissa paikallinen poliisihallinto teki todella kurjan ratkaisun, kun se alkoi paikata budjettivajettaan ja määräsi poliisit keräämään varoja kirjoittamalla sakkolappuja.

Fergusonin asukkaat ovat valtaosin köyhiä mustia, joten sakkojen kirjoittaminen pikkuasioista oli ratkaiseva syy mellakoihin, muistelee tutkija Daniel S. Lawrance Urban-Instituutissa Washingtonissa.

Fergusonin poliisihallinnon rakenteellinen ongelma on, että valtaosa sen virkavallasta on valkoisia.

Tilanne ei ole poikkeuksellinen Yhdysvalloissa. Tutkija Lawrence tietää, että puolet Yhdysvaltain poliisikonttoreista on alle kymmenen poliisin yksikköjä, joten eri etnisten ryhmien saaminen poliisityöhön on vaikeaa pienillä paikkakunnilla.

Aasialaiset  kammoavat poliisin työtä

Teemme paljon työtä, että saisimme ammattikunnan monipuoliseksi, kertoo johtaja William O’Toole poliisien koulutuskeskuksessa Ashburnissa, Virginian osavaltion pohjoisosassa.

– Mustia ja latinoja on jo kiitettävästi ainakin täällä Washingtonin ympäristössä, mutta aasialaista syntyperää olevat eivät halua tähän työhön.

Heidän vanhempansa sanovat, että tehkää mitä muuta työtä hyvänsä, mutta älkää ryhtykö poliiseiksi! Siksi joudumme kiertämään kouluissa ja eri puolilla maata, jotta saisimme päteviä hakijoita, kertoo johtaja O’Toole.

Fergusonin kokemus opetti

Yhdysvalloissa on havahduttu Fergusonin ja muutaman muunkin viimeaikaisen yhteenoton jälkeen uudistamaan ja korjaamaan poliisikoulutusta.

Johtaja William O’Toole kertoo, että parhaillaan koulutettavien poliisien oppimäärään on lisätty tunteja, kuinka omat ennakkoluulot tunnistetaan ja niistä päästään eroon.

– Korjattavaa on, kyllä minä sen myönnän. Mutta – valtaosa poliiseista osaa asiansa ja käyttäytyy kunnioittavasti, hän lisää.

Tutkija Daniel Lawrencen mielestä poliisien rekrytoinnissa keskitytään liikaa "toiminnan miehiin".

– Etsitään henkilöitä, jotka osaavat reagoida oletettuihin tilanteisiin, joita työssä tulee vastaan.

– Minun mielestäni poliisikoulutuksessa olisi keskityttävä opetukseen, joka vahvistaa kokelaan vähäisempiä sosiaalisia taitoja eikä painota niin paljon erilaisia tekniikoita.

Puhumalla paras

– Poliisien verbaalisiin taitoihin, siis kykyyn ilmaista asiansa puhumalla, kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Nykyisin perheissä voidaan keskustella tekstiviesteillä huoneesta toiseen, mutta eihän poliisi niin voi tehdä.

– Puhe ei kuitenkaan aina auta, sillä kaduilla liikkuu yhä enemmän arvaamattomasti käyttäytyviä ihmisiä. Heillä on usein mielenterveysongelmia tai jokin muu kriisi.

– Valitettavasti aina ei ole vaihtoehtoja. Ratkaisut on tehtävä nopeasti, kun poliisia uhataan aseella, pohtii johtaja O’Toole.