Nurmeslaiset ovat maailman ahkerimpia kirjastonkäyttäjiä

Suomen kirjastoseura on leiponut Nurmeksen kaupungista maailman parhaimman kirjastokunnan. Kisan voitto ei ollut valtaisa yllätys, sillä noin 8 000 asukkaan kaupunki Pohjois-Karjalassa on keikkunut maamme lainaustilastojen kärkijoukossa jo vuosikausia.

Kotimaa
Nurmes-talo.
Janne Ahjopalo / Yle

Suomessa käytetään eniten kirjastoja maailmassa, millä perusteella Suomen kirjastoseura haastoi kisaan maailman parhaasta kirjastokunnasta kaikki maamme kunnat.

Nurmes voitti kisan, koska valtakunnallisten tilastojen mukaan siellä oli eniten lainauksia ja kirjastokäyntejä asukasta kohti vuonna 2014. Jokaista kaupunkilaista kohti laskettuna lainoja kertyi yli 25 ja kirjastossa käyntejä 15.

Nurmeksen kirjastotoimenjohtaja Timo Kovanen kertoo, että kaupunki on ollut jo vuosia maan kärkijoukossa lainaustilastoissa. Vuonna 2013 se oli valtakunnallisissa lainaustilastoissa toisena.

Aiemmista hyvistä luvuista huolimatta Suomen kirjastoseuran tuore tunnustus lämmittää Nurmeksessa.

– Hienolta kieltämättä tuntuu. Vaikea vielä hahmottaakaan, millainen kunnia se on ja mitä sitten seuraa, tuumii tuoreeltaan kirjastotoimenjohtaja Timo Kovanen.

Suomen kirjastoseura haluaa kilpailullaan muistuttaa maksuttomien kirjastopalvelujen tärkeydestä myös harvaanasutuilla seuduilla sekä kirjaston merkityksestä syrjäytymisen ehkäisemisessä, sillä kirjastoissa tieto on vapaasti kaikkien saatavilla.

Monta syytä menestykseen

Mikä sitten on nostanut Nurmeksen kirjastonkäytössä maan kärkeen?

– Se on pitkän kirjastotyön tulos. Nurmeksessa on jo pitempään käytetty paljon kirjastoa ja asiakkaat ovat tottuneita kirjaston käyttäjiä. Kokoelmatyökin vaikuttaa: on onnistuttu hankkimaan semmoista materiaalia, mitä asiakkaat haluaa lainata, Timo Kovanen erittelee.

Myös kirjaston sijainnilla kulttuuritalon yhteydessä on Kovasen mielestä merkitystä.

Se on pitkän kirjastotyön tulos.

Timo Kovanen

– Se on yksi tekijä, joka varmasti vaikuttaa. Samalla voi käydä sitten vaikka elokuvissa tai museossa, kun tulee taloon. Ja kun vanhemmat tuovat lapsiaan musiikkiopistoon tai leikkikouluun, niin kaikki käyvät samalla reissulla kirjastossa. Ilman muuta se näkyy kävijätilastossa ja lainaustilastossa.

Entä paljonko kunniasta kuuluu kirjaston työntekijöille?

– Sitä on vaikea sanoa. Kyllähän sitä joskus ihan henkilökohtaistakin kiitosta asiakkailta saa, että ehkä siitä jonkun verran on sellaistakin, kirjastotoimenjohtaja myöntyy.

Kirjastoa ja kirjastoautoa käyttävät Nurmeksessa sekä keski-ikäiset ja vanhempi väki että lapset ja lapsiperheet. Teini-ikäisiä ja nuoria sen sijaan näkyy vähiten, heitä saattaa houkutella enemmän nettimaailma.

– Ehkä siinä olisi semmoinen ikäryhmä, jota on vaikea saada käyttämään enemmän kirjastoa, vaikka sitäkin kovasti yritetään, Kovanen toteaa.

Onpa Nurmeksessa nähty joitakin kirjastoturistejakin, jotka tulevat varta vasten kirjastoa katsomaan.

– Ja onhan Nurmeksen kirjasto hienolla paikalla, sekin houkuttelee matkaajia kirjastorakennukseen, Timo Kovanen muistuttaa.