Sauvakävelyä opetetaan pian yliopistossa Kuopiossa – "Ulkomailla on ihmetelty, miksi omaan lajiin ei kouluteta"

Lajin puolestapuhujan mielestä sauvakävelyohjaajien kouluttamiselle on selkeä tarve, jotta lajin hyödyt saataisiin entistä paremmin esille.

Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Sauvakävelyn saloihin annetaan pian opetusta opetusta yliopistotasolla Kuopiossa.

Modern Nordic Walking Trainer -kurssi eli suomalaisen sauvakävelyn ohjaajan peruskoulutus käynnistyy Itä-Suomen yliopistossa toukokuussa 2015. Kurssi tulee osaksi Itä-Suomen yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelu Aducaten koulutustarjontaa.

Kansainvälisen sauvakävelyjärjestö ICNW:n puheenjohtaja Mika Venojärven mukaan yliopistotasoiselle koulutukselle on selkeä tarve.

– Lajin tekniikka on hankala osa-alue. Jos sen hallitsee kunnolla, niin lajista saa hyödyt paljon paremmin esille. Oikean tekniikan avulla sauvakävely on paljon kokonaisvaltaisempaa, tehokkaampaa ja todennäköisesti myös niveliä säästävämpää, sanoo Venojärvi.

Suomessa on noin puoli miljoonaa sauvakävelyn harrastajaa. Maailmalla sauvakävelyn pariin on löytänyt noin 10–14 miljoonaa ihmistä. Suomen ulkopuolella lajia harrastetaan muun muassa Saksassa, Ranskassa ja Italiassa, ja myös Venäjällä laji on kasvattanut suosiotaan.

Kansainvälisen yhdistyksen perustamisen jälkeenkoulutuksesta on tullut kyselyjä Keski-Euroopan maista.

Laji on ollut hieman enemmän nosteessa viime vuosina

Mika Venojärvi

– Ulkomailla, missä sauvakävelyä myös harrastetaan, on ihmetelty, että miksi Suomessa ei meidän omaa lajia kouluteta lainkaan. Näyttää siltä, että olisi aika paljon kiinnostusta kansainväliselle koulutukselle, Venojärvi kertoo.

Koulutuksessa paneudutaan sauvakävelyn tekniikkaan, välineistöön ja lajin syntyyn

Kahden opintopisteen laajuinen koulutus on suunnattu erityisesti liikunta- ja hoitoalan ammattilaisille sekä opiskelijoille. Koulutus koostuu lähipäivistä ja itsenäisestä opiskelusta. Koulutuksen läpikäyneet henkilöt saavat kansainvälisen Modern Nordic Walking Trainer -diplomin.

Koulutuksessa hyödynnetään uusinta hyvinvointiteknologiaa, jonka avulla tarkkaillaan muun muassa eri lihasryhmien aktiivisuutta liikkeen aikana ja sen yhteyttä suoritustekniikan tasoon.

– Ennen koulutusta täytyy olla jo tutustua lajiin ja pitäisi lajin olla hieman tuttu. Lähipäivinä käydään läpi lajin syntyä, välineistöä, lajitekniikkaa ja sen psykofysiologisia vaikutuksia.

Sauvakävely on kärsinyt imago-ongelmista ja sitä ei aina mielletä urheiluksi. Venojärvi toivoo, että koulutus lisää kiinnostusta kotimaista lajia kohtaan.

– Laji on ollut hieman enemmän nosteessa viime vuosina, ja toivotaan, että tämän myötä mukaan tulee lisää eri ikäisiä harrastajia.