1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjän avaruuskeskuksen syömälakkolaiset saavat rahansa

Työt Venäjän uuden avaruuskeskuksen työmaalla Kiinan rajan tuntumassa Amurin alueella jatkuvat taas, kun työnantaja suostui maksamaan työntekijöilleen lähes kymmenen miljoonan ruplan eli noin 150 000 euron palkkasaatavat.

Ulkomaat
Vladimir Putin suuren työmaan laidalla.
Venäjän presidentti Vladimir Putin tutustumassa avaruuskeskuksen työmaahan huhtikuussa 2013.Alexei Nikolsky

25 miljardia ruplaa maksava Itäinen avaruuskeskus on yksi Venäjän valtion vaalimista huipputärkeistä kohteista. Sen on tarkoitus korvata neuvostoaikainen Kazakstanissa sijaitseva Baikonurin kosmodromi.

Alueen rakennustöiden on tarkoitus valmistua tämän vuoden lopussa, mutta ne ovat kompastelleet jatkuviin ongelmiin rakennusyhtiöiden kanssa.

Satakunta työntekijää ryhtyi lakkoon jo runsaat pari viikkoa sitten maksamattomien palkkojen ja epäinhimillisten työolojen takia. Kovasta pakkasesta huolimatta työntekijöille ei annettu edes hanskoja.

Viimeisenä painostuskeinonaan osa työntekijöistä aloitti syömälakon viime viikolla. Lakko tehosi. Heti sen alettua pääurakoitsija kutsui aliurakoitsijat neuvotteluun, joiden perusteella sovittiin alkuvuoden palkkarästien maksamisesta 200 työntekijälle tämän viikon loppuun mennessä.

Samaan aikaan syyttäjävirasto tutki työntekijöiden työoloja ja totesi niiden rikkovan työntekijöiden perustuslaillisia oikeuksia. Selvityksen perusteella Stroi-industria-S-rakennusyhtiötä syytetään työlakien rikkomisesta. Rakennustyömaan epäselvyyksien takia on vireillä useita muitakin rikostutkintoja.

Lue seuraavaksi