1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kojelautakamerat yleistyvät myös Suomessa

Venäjällä suuren suosion saaneet dash camit eli auton tuulilasiin kiinnitettävät autokamerat yleistyvät pikkuhiljaa myös Suomessa. Niiden tarkoituksena on tallentaa vastaantuleva liikenne, mutta myös mahdolliset onnettomuustilanteet.

Kuva: Perti Pitkonen / Yle

Venäjällä näitä auton tuulilasiin kiinnitettäviä pieniä autokameroita on käytetty jo useiden vuosien ajan. Näin kertoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

– YouTube on täynnä onnettomuusvideoita, joita Venäjällä on kameroiden ansiosta saatu taltioitua.

Vesalaisen mukaan kojelautakamera saattaa olla hyvä lisäsilmä mahdollisen onnettomuuden sattuessa. Siihen hän ei uskalla ottaa kantaa, millainen juridinen voima videoilla on tositilanteessa eli esimerkiksi oikeudessa.

– Voisi kuitenkin ajatella, että joissain tapauksissa ne voivat ainakin helpottaa onnettomuustilanteen selvittelyä.

Tallenne auttaa opetustilanteessa

Tällä hetkellä autokameroita on Suomessa käytetty Vesalaisen mukaan lähinnä opetustilanteissa. Ajokoulutuskäytössä on kameroita, jotka kuvaavat yhtä aikaa sekä ajoliikennettä että autonkuljettajaa.

– Tallenteen avulla voidaan palata esimerkiksi ikäautoilijan koulutuksessa johonkin liikennetilanteeseen ja katsoa, miten kuljettaja on käyttäytynyt. Se on näppärä apuväline koulutuskäytössä, Teppo Vesalainen kertoo.

Teppo Vesalaisen mukaan huolestuttavaa on kuitenkin se, jos tuulilasin pintaan ilmestyy monenlaisia irrallisia laitteita.

– Ne saattavat haitata kuljettajan havainnointia ja varastaa huomiota liikennetilanteista. Uudemmissa autoissa navigaattori on monesti integroitu kojelautaan. Sama ilmiö saattaa hyvinkin yleistyä myös autokameroiden osalta. Useat auton järjestelmät hyödyntävät jo nyt erilaisia kameroita, joten mikseivät ne voisi tulevaisuudessa myös tallentaa.