Hyppää sisältöön

Tuomiokapituli riisti kapinallisten Luther-pappien pappisoikeudet

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on erottanut Luther-säätiössä toimineita pappeja. Tuomiokapitulin tulkinnan mukaan miehet ovat rikkoneet pappislupaustaan.

Evankelis-luterilainen kirkko on riistänyt viiden papin pappisoikeudet. Kuva: Yle

Evankelis-luterilainen kirkko on vienyt viideltä papilta oikeudet toimia kirkon pappina. Syynä on heidän toimintansa Luther-säätiön palveluksessa.

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli määräsi (siirryt toiseen palveluun)keskiviikkona Sakari Korpisen, Miika Niemisen, Anssi Simojoen, Markku Sumialan ja Martti Vaahtorannan menettämään pappisoikeutensa.

Yksikään erotetuista papeista ei työskentele tällä hetkellä kirkon palveluksessa. He ovat sen sijaan mukana Luther-säätiön perustaman evankelis-luterilaisen lähetyshiippakunnan tehtävissä.

"Kilpailevan kirkon palvelukseen"

Luther-säätiö on erittäin konservatiivista Raamatun-tulkintaa edustava ryhmä, joka vastustaa muun muassa naispappeutta. Muodollisesti lähetyshiippakunta ei ole rekisteröitynyt omaksi kirkokseen, mutta arkkihiippakunta katsoo, että käytännössä lähetyshiippakunta on jo oma kirkkonsa.

– Toimiminen lähetyshiippakunnan pappina on vastoin pappisviran velvollisuuksia ja sitä pappislupausta, jonka nämä papit ovat antaneet, kun heidät on vihitty Suomen evankelis-luterilaisen kirkon papeiksi, lakimiesasessori Matti Mäkinen sanoo.

Mäkisen mukaan pappisoikeutensa menettänyt viisikko on käytännössä siirtynyt toisen kirkon palvelukseen.

– On sääli, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko ei heille tällaisena kelpaa, Turun piispa Kaarlo Kalliala harmittelee.

Aiemmin kolme lähetyshiippakunnan pappia on menettänyt pappeutensa Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa.