Vessanpönttöön pudonneelle vihkisormukselle voi heittää hyvästit – välppämies ei enää auta

Ennen vanhaan pönttöön pudonneita esineitä saattoi tiedustella vesilaitokselta, mutta ei enää nykyään. Ihmisiltä putoaa viemäriin edelleen kaikenlaista, mutta harva tavara selviää ehjänä automatisoidusta vedenpuhdistusprosessista.

Kotimaa
Viemärijätettä käsittelyn jälkeen jätevedenpuhdistamolla.
Yle Mikko Tuomikoski

Jos rannekello, mummon perintösormus tai lapsen pikkunalle päätyy wc-pöntön kautta viemäreiden syövereihin, ei kannata soittaa vesilaitokselle, vaan pikemminkin vakuutusyhtiöön.

– Viemäriverkostoon pudonnut esine kulkeutuu pumppuasemien kautta puhdistamolle, jossa on automaattitoiminen välppä. Sen jälkeen välpepesuri ja kuivain, joiden jälkeen viemäritavara lähteekin kaatopaikalle, luettelee Lahti Aquan käyttöpäällikkö Janne Mäki-Petäjä.

Jos viemäriin putoaa vaikka älypuhelin, se on Mäki-Petäjän mukaan taatusti älytön ja palasina viemäriverkkokäsittelyn jälkeen.

Hieromasauva viemäriputkessa

Kun viemäri menee peruuttamattomasti tukkoon, kutsutaan apuun putkimies.

Välppämiehet olivat laitoksen kovimpia, tai ainakin kovavatsaisimpia kavereita

Janne Mäki-Petäjä

– Viemäriputkista saattaa löytyä mitä ihmeellisimpiä tavaroita, kuten esimerkiksi hieromasauvoja. Nyrkkisääntö tuntuu olevan, että jos pönttöön putoaa jotain, niin sitä ei suinkaan yritetä ottaa pois, vaan pikemminkin survotaan syvemmälle, kertoo huoltopäällikkö Jani Piipponen Lahden Putkihuollosta.

Jos jotain todella arvokasta on eksynyt wc-pönttöön, niin voi käsipelillä vielä kokeilla, jos se olisi jäänyt pöntön vesilukkoon. Kovin pitkälle ei kättä kuitenkaan kannata työntää, ettei se jää jumiin.

– Tällaisiakin tapauksia on nähty. Kiperimmissä tapauksissa olemme jopa irroittaneet koko pöntön, mutta se on kyllä aika harvinaista, muistelee Piipponen.

Välppämies oli viemäriväen kovin lenkki

Viemäriprosessit ovat kehittyneet vuosikymmenten aikana siten, että nykyään koko prosessi on automatisoitu, eikä ihmissilmä valvo, mitä viemäreissä kulkee. Toisin oli ennen vanhaan, kun välppämiehet olivat jätevesijärjestelmän luottopakkeina. Välpät ovat vedenpuhdistamolla olevia siivilöitä tai suodattimia, joiden läpi viemäreistä tuleva tavara kulkee.

Janne Mäki-Petäjä tutkii välppää jätevedenpuhdistamolla Lahden Kariniemessä.
Janne Mäki-Petäjä esittelee välppää Lahti Aquan jätevedenpuhdistamolla Kariniemessä.Yle Mikko Tuomikoski

– Välppämiehet puhdistivat välpät aikoinaan käsipelillä, eli haravoilla. Välpät olivat niihin aikoihin vain pystytankoja, jotka sitten kaavittin haravoilla puhtaaksi, selvittää Mäki-Petäjä.

Työ oli fyysisesti raskasta, eikä alati ympärillä leijunut viemärinlöyhkä tehnyt siitä muutenkaan mukavaa.

– Välppämiehet olivat laitoksen kovimpia kavereita, tai ainakin kovavatsaisimpia. Niihin aikoihin saattoi jätteen seasta vielä löytyäkin wc-pönttöihin pudonneita esineitä.

WC-pönttö ei ole roskis

Pahimmillaan vessanpönttöä käytetään roska-astiana, jonne on kätevää heittää esimerkiksi ruoanjätteet. Ammattilaiset eivät pidä sitä hyvänä ideana.

– Rasva ei kuulu viemäriin, vaan se voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia – esimerkiksi vakavia tukoksia, sanoo Mäki-Petäjä.

Viemäriputkista saattaa löytyä vaikka mitä

Jani Piipponen

Markettien hyllyillä myytävät putkenavausaineet ovat tehottomia, jos viemäri on mennyt kunnolla tukkoon. Ammattilaisten käyttämät tehoaineet ovat monesti jo niin myrkyllisiä, että niitä myydään ainoastaan ammattilaisille.

– Jos käy oikein huonosti, niin putki ei aukea millään, vaan se joudutaan purkamaan ja vaihtamaan tukkeutuneen kohdan tilalle uusi putki, mikä saattaa tulla yllättävän kalliiksi. varoittaa Piipponen.

Harva tuntuu enää muistavan sitä, miksi viemäriverkosto on olemassa.

– WC-pönttöön ei pidä laittaa mitään muuta, kuin se, mikä kulkeutuu ihmisen läpi ja tietysti wc-paperi, muistuttaa Mäki-Petäjä.