Posti tuo jatkossa ruoat, seurustelee ja vie roskat

Perinteisen postityön vähentyminen on saanut jakajat etsimään uusia uria. Espoossa kokeillaan puolen vuoden ajan kotihoidon mallia, jossa postinjakaja lämmittää tarvittaessa ateriat ja auttaa muutenkin arkisissa askareissa. Sekä hoitajien että postilaisten ammattiliitot suhtautuvat pääosin myönteisesti uuteen apuun, kunhan hoitotyö pysyy sen alan ammattilaisilla.

Kotimaa
Postin jakeluauto
Yhtä haja-asutusalueen jakelureittiä hoitaa yleensä yksi työntekijä.Yle

Espoossa käynnistyy huhtikuussa uudenlainen kotihoidonpalvelu, jossa postinjakaja kiikuttaa aterian pöytään saakka, valvoo että ruoka syödään ja tarvittaessa auttaa kodin askareissa. Tällaista erilaista hoivapalvelua tarjotaan nyt niille ikäihmisille, jotka eivät tarvitse raskaita kotihoidon palveluita kotonaan, vaan kevyempi apukin riittää.

Helsingin Diakonissalaitoksen Hoivan ja Postin puolen vuoden kokeilu käynnistyy huhtikuussa aluksi Espoon Leppävaarassa ja Lintuvaarassa. Diakonissalaitoksen asiakaspalvelupäällikkö Tiina Koivuniemen mielestä uusi palvelu on luonteva jatko nykyisille Postin ateriakuljetuksille.

– Posti kuljettaa aterioita Lintuvaaran ja Leppävaaran alueella muutenkin. Nyt postinjakajat voivat toimittaa myös lyhytkestoisia kotiapupalveluita ikäihmisille tai muille apua tarvitseville.

Tällä hetkellä juuri lyhytkestoisen kotiapupalveluiden järjestäminen on tuottanut Hoivalle päänvaivaa, koska lyhyet asiakaskäynnit eivät ole taloudellisesti järkeviä.

– Lyhytkestoisia 15–30 minuutin palveluita onvaikea tarjota meidän kotihoidon työntekijöitä ajatellen, koska matka-ajat pitää sisällyttää palveluun. Postinjakajat ovat luontevasti jo kohteessa muutenkin, niin mikseivät he voisi hoitaa kevyitä ateriapalveluita.

Postinjakajat ovat luontevasti jo kohteessa muutenkin, niin mikseivät he voisi hoitaa kevyitä ateriapalveluita.

Tiina Koivuniemi

Asiakkaalle uusi palvelu on edullisempi kuin perinteinen kotihoidonpalvelu, koska heidän ei tarvitse maksaa koko tunnista.

– Asiakkaan kanssa käydään läpi mitä he haluavat. Jos heillä on pidempikestoista avuntarvetta, sitten se on jo Hoivan palvelua.

Postinjakajat koulutetaan työhön

Posti on valinnut joukostaan viisi työntekijää, jotka Hoiva kouluttaa omien arvojensa mukaisesti. Posti toimii palvelussa Hoivan alihankkijana.

Postinjakajat eivät tee asiakkaiden luona varsinaista hoitotyötä, vaan ammattilaiset hoitavat jatkossakin sen. Hoitajien ammattiliiton Superin puheenjohtaja Silja Paavola toivottaa kokeilun tervetulleeksi pienellä varauksella.

– En näe tällaisessa palveluntarjoamisessa mitään ongelmaa, että Posti tuo ruuan, asettaa sen pöydälle ja katsoo, että ihminen syö. Jos siihen tulee muuta sairaanhoidollista toimintaa, jota kotihoidon asiakkailla on jo usein entuudestaan, niin se on eri asia. Siinä postiauto ei voi toimia.

Paavolan mukaan laatutaso saattaa silti jopa nousta, koska aterioiden kuljettajat tulevat saamaan koulutuksen. Heitä myös sitoo palvelusopimus, jossa määritellään tietty laatutaso.

En näe tällaisessa palveluntarjoamisessa mitään ongelmaa, että Posti tuo ruuan, asettaa sen pöydälle ja katsoo, että ihminen syö.

Silja Paavola

– Tällä hetkellä on surullisen kuuluisia tapauksia, joissa ruoka on tuotu asiakkaan kotiin, mutta ei ole laitettu sitä asiakasta siihen pöydän ääreen syömään, jolloin ruoka on ollut kyllä talossa, muttei saatavilla, Paavola muistuttaa.

Postin perinteinen leipäpuu pienentynyt

Postissa kokeilu toivotetaan tervetulleeksi, koska sähköinen maailma on heikentänyt perinteisten postipalveluiden kysyntää. Posti- ja Logistiikka-alan Unionissa ollaan myös Espoossa alkavaan kokeiluun tyytyväisiä.

– Lähtökohtaisesti pidän sitä positiivisena, koska kaikki tietää sen, että pikkuhiljaa perinteiset työt ovat häviämässä, kun postivolyymit ovat pienenemässä. Nyt saadaan muuta työtä mukaan. Tällaisia erityyppisiä kokeiluja on ympäri Suomea. Tämä on yksi niistä kokeiluista, kertoo liiton puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Postilla on esimerkiksi Lapissa kokeilu, jossa postinjakajat hyllyttävät kaupan varastolle saapuneet panimotuotteet paikoilleen. Uudenlaiset ja monipuoliset työnkuvat on otettu useimmiten innolla vastaan.

Postivolyymit ovat pienenemässä, niin saadaan muuta työtä mukaan.

Heidi Nieminen

– Uskon, että saamme varmasti kommentteja meidän jäsenkunnalta tästä uudesta ateriapalvelusta. Sitten pystymme ottamaan paremmin kantaa miten he ovat työn kokeneet.

Nieminen muistuttaa, että postimiehen tai -naisen työnkuva on ollut historian saatossa hyvinkin monipuolinen.

– On muistettava kuitenkin, että ihan uutta tämä ei ole, koska Postin työntekijät ovat tehneet pieniä avustavia töitä aiemminkin ympäri Suomen. Kuten käyneet maaseudulla kyselemässä torpissa, että onhan kaikki hyvin, Nieminen lopettaa.