Venäjä purkamassa tuontikieltojaan Kreikan osalta

Venäjällä on todettu Kreikan talouden kärsineen Venäjän pakotteiden takia. Kreikan vasemmistolainen hallitus haluaakin läheisempiä suhteita Venäjään. Kreikan osalta Venäjä voi purkaa elintarvikkeiden tuontikiellon, mutta varsinaista raha-apua ei näytä olevan tulossa.

talous
Alexis Tsipras ja Vladimir Putin
Alexander Zemlianichenko / EPA

Venäjä harkitsee maataloustuotteiden tuontikiellon purkamista Kreikan osalta. Asiasta kertoi Venäjän taloudellisen kehityksen ministeri Aleksei Uljukajev Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin Moskovan-vierailun yhteydessä.

Venäjä asetti ruoka- ja maataloustuotteiden tuontikiellon viime elokuussa vastalauseena länsimaiden Krimin ja Ukrainan tapahtumien johdosta asettamille talouspakotteille.

Uljukajevin mukaan Kreikan tuontikieltojen purkamisesta puhutaan tarkemmin huomenna torstaina. Venäjän hallinto on valmistellut useita esityksiä elintarvikkeiden tuontikiellon helpottamiseksi Kreikan osalta, ministeri kertoi.

Kreikan uusi vasemmistolainen hallitus on pyrkinyt lähentämään maan suhdetta Venäjään. Kreikan hallitus lähetti maaliskuussa Venäjälle pyynnön, jotta eräiden hedelmien ja kalatuotteiden tuontikielto lopetettaisiin. Tsipras pyrkii toteuttamaan toiveen Moskovassa käydessään.

– Matkani tarkoitus on löytää suhteillemme uusi alku kansojemme parhaaksi ja samalla hakea vakautta ja turvallisuutta laajemmallekin alueelle, Tsipras sanoi Moskovaan saapuessaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan ylisti Venäjän ja Kreikan "henkistä yhteyttä", joka on seurausta siitä, että molemmissa maissa ortodoksisuus on vallitseva uskonto.

Kreikasta "Troijan hevonen" EU:n sisään

Venäjän tiedotusvälineet ovat huomioineet näyttävästi Tsiprasin vierailun. Tiedotusvälineet muistuttavat myös Tsiprasin sanoneen maaliskuussa, ettei Kreikka tue Venäjää vastaan asetettuja pakotteita.

Analyytikkojen mukaan kreikkalaisten elintarvikkeiden tuontikiellon purkamisella ei ole suurtakaan merkitystä Venäjän taloudelle, mutta sillä lyödään kiilaa EU:n sisään. Tuontikieltoja ollaan mahdollisesti purkamassa myös Unkarin ja Kyproksen osalta, kertoi duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Aleksei Pushkov.

Uutistoimisto Tassin mukaan Venäjän valtion elintarviketutkimusvirasto Rosselkhoznadzor alkaa tutkia Kreikan, Unkarin ja Kyproksen lihatilojen laatutasoa jo tänään keskiviikkona.

Rahaa ei anneta?

Uutistoimisto AFP huomauttaa, että vaikka Venäjän ja Kreikan suhteet näyttävät lähenevän, tärkeimmässä asiassa ratkaisua ei ole näköpiirissä. Venäjä ei olisi antamassa raha-apua vararikon partaalla olevalle Kreikalle.

AFP:n haastattelema Venäjän asioiden asiantuntija Fjodor Lukjanov sanoo, ettei raha-avusta ole puhettakaan.

Lukjanovin mukaan Venäjän tavoite on, että Kreikka pysyy EU:ssa, missä se luo eripuraa yhteiseen Venäjän-politiikkaan. On epätodennäköistä, että Kreikka äänestäisi Venäjään kohdistuvia pakotteita vastaan, mutta se voi silti pitää yllä keskustelua niiden poistamisesta. Tässä mielessä Kreikka olisi eräänlainen Troijan puuhevonen EU:n sisällä.

Lähteet: AFP, AP, Tass