Suomalainen tietää auringonoton riskit, mutta grillaa itseään silti

Ihosyöpä ja ihon vanheneminen UV-säteilystä ovat suomalaisilla erittäin hyvin tiedossa, selviää STUK:n kyselystä. Suomalainen ottaakin tietoisen riskin, sillä meillä aurinkoa suorastaan palvotaan. Aurinkorasvoja suomalainen sen sijaan käyttää. Usein silloin, kun on jo kärähtänyt.

terveys
Naiset ottavat aurinkoa uimarannalla
Raine Martikainen / Yle

Säteilyturvakeskuksen teettämässä kyselyssä kartoitettiin suomalaisten käsityksiä ultraviolettisäteilystä ja sen terveysriskeistä. STUK halusi selvittää, kuinka ristiriitaisia ihmisten tiedot ovat, ja johtuuko tarkoituksellinen itsensä ruskettaminen mahdollisesti vääristä tiedoista.

– Kyllä se tiedetään, mitä ultraviolettisäteily on ja mitä se aiheuttaa. Ymmärrettiin myös hyvin ne riskit. Se tässä huolettaa, että vaikka tiedetään, silti grillataan, STUK:n tutkija Katja Kojo toteaa.

Kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset tietävät hyvin niin UV-säteilyn vaikutuksen ihosyövän syntyyn kuin ihon vanhenemiseen. Myös UV:n yhteys D-vitamiinin muodostumiseen oli hyvin opittu.

Paljon aurinkoa ja vähän aurinkovoidetta

Kyselyyn osallistuneista 90 prosenttia ilmoitti suojaavansa itsensä tai lähimmäisensä aurinkovoiteella. Omasta mielestään vastaajat suojautuivat hyvin auringolta. Se on vaarallinen harha.

– Kaikki eivät ymmärrä, että sitä aurinkovoidetta pitäisi laittaa oikein reilusti lotraamalla, Kojo sanoo.

Auringonvalon aiheuttama ihon palaminen sekä pitkään jatkuva altistuminen auringolle aiheuttivat vuonna 2013 yli 3 200 melanooma- ja okasolusyöpätapausta. Lisäksi suomalaisilta leikattiin arviolta 12 000 – 14 000 tyvisolusyöpää. Määrät ovat selvässä kasvussa.

Syöpäjärjestöjen mukaan jopa 95 prosenttia kaikista ihosyövistä olisi ehkäistävissä omalla käytöksellä.

– En näe mitään järkeä aurinkoa ottamalla ottamisessa, sanoo STUK:n Katja Kojo.

Tutkija Kojon mukaan ruskean nahkasohvan värinen iho saattaa olla kuitenkin menossa pois muodista ja trendiksi olisi nousemassa kevyt päivetys. Ainakin Kojon haastattelemat nuoret eivät enää innostuneet ihon tummaksi paahtamisesta.