Elokuvaohjaaja pähkäilee ihmisiä jopa vessassa

Oululaisohjaaja Mika Ronkainen valmistautuu ensimmäisen fiktioelokuvansa kuvauksiin. Rahoittajia houkutellaan vielä mukaan, mutta jos hyvin käy, elokuvaa ruvetaan purkittamaan ensi vuoden keväällä. Ohjaaja miettii kaiken aikaa muita ihmisiä, jopa vessareissuilla.

elokuvat
Mika Ronkainen
Päivi Annala / Yle

Oulussa on kehitteillä tällä hetkellä kolme fiktioelokuvaa, joista yksi on ohjaaja Mika Ronkaisen käsialaa. Käsikirjoituksesta on kirjoitettu nyt seitsemän versiota kun työ aloitettiin puolitoista vuotta sitten. Nyt käsikirjoitus on kommenttikierroksella rahoittajilla ja Ronkainen odottelee heidän reaktioitaan. Toiveikas täytyy olla.

– Jos rahoitus saadaan tämän vuoden aikana kasaan, niin kuvauksia tehdään vuoden päästä keväällä. Jos näin ei käy, työ siirtyy vuodella eteenpäin ja taas vuodella eteenpäin, Ronkainen kertoo aikataulutustaan.

Yleensä mietin aina ihmisiä, ihan sama missä istun, vaikka vessanpöntöllä.

Mika Ronkainen

Eniten työllistää odottaminen

Elokuva on tarkoitus kuvata lähes kokonaisuudessaan Oulussa. Kuvauspaikkojakin on jo katseltu jonkin verran. Osa on jo toki valmiiksi mielessäkin.

– Oulu on minulle niin tuttu. Käsikirjoitusta kirjoittaessa tapahtumapaikka on jo omassa päässä olemassa.

Elokuvan tekeminen ei ole kärsimättömien hommaa. Ronkaisen mukaan eniten työllistää juuri odottaminen.

– Joka välissä pitää odottaa. Joku lukee käsikirjoituksen ja joku tekee päätöksen. Siihen liittyy paljon muuta kuin itse elokuvan tekemistä. Fundeeraamista, pohdiskelua ja myös kahvilassa istuskelua.

Mitä ohjaaja fundeeraa kaiken sen odottavan ajan?

Herään joskus aamuyöstä neljän aikaan kylmään hikeen.

– Yleensä mietin aina ihmisiä, ihan sama missä istun, vaikka vessanpöntöllä.

Paljon asioita kerralla

Mika Ronkainen kertoo, että yhden elokuvan varaan kerrallaan ei voi heittäytyä. Käytännössä pitää olla useampi projekti kehitteillä. Ronkaisella on tällä hetkellä kolme muuta hanketta työn alla. Kaikki ovat eri vaiheissa.

– Yritän olla ajattelematta niitä muita, silloin kun keskityn yhteen. Eihän se aina onnistu. Jostakin ne aina tulevat mieleen ja herään joskus aamuyöstä neljän aikaan kylmään hikeen. Opettelen koko ajan paremmaksi pysyttelemään aikatauluissa.

Lisäksi elokuva työllistää paljon porukkaa kuvausvaiheessa. Jos aikataulut lyödään lukkoon, niistä on pakko pyrkiä pitämään kiinni.

– Kymmenillä ihmisillä kusee oma elämä, jos tässä itse rupeaa sekoilemaan.

Minä olen narsisti ja teen elokuvia omasta elämästäni.

Mika Ronkainen

Omakohtaisuus näkyy

Dokumenttielokuvista fiktion pariin heittäytyvä Ronkainen erottelee, mikä ohjaa aiheiden pariin. Hän kertoo jälkikäteen huomanneensa omista töistään, että niissä on mukana teema, joka on ollut elokuvan tekohetkellä myös omassa elämässä mukana.

– Jos tuosta vetää johtopäätöksen, niin minä olen narsisti ja teen elokuvia omasta elämästäni, Ronkainen nauraa.

– Intuition ja omien tunteiden varassa oleminen ja päätösten tekeminen on ehkä parasta, mitä leffan teossa on.